Budai: minden magyar cég megfelel az oroszoknak

agrarszektor.hu
A magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek egy most véget ért vizsgálat szerint, így az eddigi korlátozások feloldásáról szóló orosz döntés után azonnal indulhatnak a szállítások - jelentette ki Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó intézkedésekért felelős miniszteri biztos. Az illetékes orosz hatóság vezetője ugyanakkor múlt pénteken még azt jelezte, hogy várhatóan csak e héten értesítik írásban az érintett országok cégeit, készüljenek fel az orosz ellenőrzésekre.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egy most véget ért vizsgálat szerint a magyar cégek minden orosz élelmiszer-biztonsági előírásnak megfeleltek - mondta Budai Gyula az M1 Híradó vasárnap esti műsorának. "Ezek a cégek eddig is ott voltak az orosz piacon és jelentős mennyiségű terméket vittek ki, itt feldolgozott termékekre, sertéshúsra gondolok, illetőleg baromfiból is jelentős mennyiséget adtak el, mi tehát a többi uniós országgal szemben most előnyben vagyunk" - fogalmazott a miniszteri biztos.

Hat országból indulhatnak meg a szállítások

Oroszország hat Európai Uniós országnak, köztük Magyarországnak engedélyezné elsőként a sertéshús exportját azután, hogy Moszkva feloldja a tavaly bevezetett behozatali tilalmat - közölte múlt pénteken az MTI szerint több orosz hírportál. Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Rosszelhoznadzor vezetője azt mondta, hogy az első körbe Franciaország, Magyarország, Olaszország, Németország, Dánia és Hollandia került.

Az egyik nagy vesztes a szentesi Hungerit
Az orosz embargó egyik legnagyobb hazai vesztese a szentesi Hungerit Zrt. Egymilliárd forint értékű árut, 1500 tonna baromfit nem tudtak tavaly Oroszországba eladni a gazdasági szankciók miatt. Masa Zoltán, a Hungerit Zrt. export igazgatója a Híradónak azt mondta: "nyilván a nyugat-európai piacok felé kellett fordulni, és úgy tudtuk a kacsatermékeket eladni, és úgy gondoljuk, ha meg is nyílnak a lehetőségek újból az orosz piac vonatkozásában, a rubel árfolyama annyira kedvezőtlen ma, hogy valószínűleg a régi szép idők csak hosszabb folyamat hatására térhetnek vissza".

 

"Tart annak az előkészítése, hogy milyen sorrendben történjen a hat országban a gyárak ellenőrzése" - jegyezte meg Szergej Dankvert, hozzátéve: csak azok a cégek kezdhetik meg a sertésszállítást, amelyek megfelelnek az orosz állategészségügyi előírások legszigorúbb, négyes fokozatának. Az illetékes orosz hatóság vezetője akkor azt mondta, hogyvárhatóan e héten értesítik írásban az érintett hat ország cégeit, hogy készüljenek fel az ellenőrzésre.

Kettős tilalom

Mint ismert, Oroszország 2014 óta tiltja az élősertés és feldolgozott termékeik importját az Európai Unióból az afrikai sertéspestis miatt. Az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre válaszul pedig Oroszország tavaly augusztus 7-én megtiltotta számos élelmiszer importját az Európai Unió országaiból. Becslések szerint a magyar mezőgazdaság 10 milliárd forintot vesztett emiatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31