Csányival és Mészárossal ünnepelte az állattartókat Orbán

MTI
A magyar nemzetgazdaság egyik húzóágazatának nevezte a mezőgazdaságot Orbán Viktor miniszterelnök, aki Fejér megyében több állattartó telepet adott át. A kormányfő először Felcsúton részt vett Flier János vállalkozó marhatelepének avatóján, majd Alcsútdoboz mellett a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének átadásán. Az eseményeken Fazekas Sándor agrárminiszter mellett jelent volt Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató és Mészáros Lőrinc fideszes felcsúti polgármester is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Tudni szeretné, milyen agrár- és vidékfejlesztési támogatások lépnek életbe 2015-2020 között, illetve milyen többletforrásokhoz juthatnak az állattenyésztők? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A kormányfő mindkét helyszínen arról beszélt, hogy Magyarország mezőgazdasági ország, az agráriumban igenis van jövő, az ágazatnak jelentős szerepe van a növekedésben, ezért a mezőgazdaságban dolgozóknak meg kell adni a tiszteletet. Az elmúlt években körülbelül 350 milliárd forintot költött a magyar állam állattartó telepek létesítésére, korszerűsítésére.

Orbán Viktor a mezőgazdaság javát szolgáló kormányzati intézkedések között említette továbbá az új földtörvényt, a földfelhasználók számának megtízszerezését, az új birtokpolitikát, valamint, hogy a következő években 1200 milliárd forintnyi vidékfejlesztési támogatás érkezik a magyar mezőgazdaságba. A külföldi beruházások is fontosak, de "valójában az ember szívéhez legközelebb az áll, amikor kis- és közepes vállalkozások, különösképpen pedig amikor magyar családi vállalkozások sikerét ünnepelhetjük együtt."


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A bányavölgyi mangalicatelepen kormányfő arról a célról beszélt, hogy a magyar sertésállomány - mint száz évvel ezelőtt - ismét 6,5 millióra bővüljön a jelenlegi 3 millió fölötti példányszámról, hogy Magyarországnak ne kelljen sertéshúst importálnia. Egyúttal a mangalicát a magyar állattartás nagy büszkeségének nevezte.

Flier János felcsúti marhatelepe 3,5 hektáron fekszik, ahol felépítettek két 1500 négyzetméteres istállót és több tároló épületet. A részben pályázati forrásból megvalósuló beruházást az Európai Unió és a kormány 430 millió forinttal támogatta. Mészáros Beatrix, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. ügyvezető igazgatója bányavölgyi mangalicatelepükről azt közölte: a 350 millió forintos zöldmezős, új munkahelyeket is teremtő beruházás pályázati forrás nélkül valósult meg. A telep 200 tenyészkoca és szaporulatának befogadására alkalmas. További terveik között említett egy sertéstelep-felújítást 600 millió forint saját forrásból.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Mindkét helyszínen jelen volt Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, több fideszes országgyűlési képviselő, Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester, Pálffy Károly (Fidesz-KDNP), Bicske polgármestere, az alcsútdobozi rendezvényen pedig ott volt mások mellett Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója is.


MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A miniszterelnök november 25-én Csányi Sándorral együtt adja át az OTP Bank közvetett kisebbségi tulajdonában lévő, legnagyobb hazai agrárintegrátori társaságnak számító nádudvari KITE Zrt. új logisztikai telepét. Korábban pedig a kormány a Csányi Sándorhoz tartozó Bonafarm Csoport valamennyi agrárcégével stratégiai együttműködési megállapodást kötött.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?