Életmentő támogatások - Sorsdöntő hónapok jönnek

agrarszektor.hu
Eseménydús hónapok elé néz az állattenyésztés, ugyanis az elkövetkezendő hetekben dőlnek el a 2020-ig tartó uniós ciklus támogatási jogcímei és feltételei. A tét és a kockázat is óriási, mivel a következő időszak alapvetően meghatározza majd a magyarországi állattenyésztés jövőjét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Fontos szempont Magyarország szuverenitásának megőrzése az állattenyésztésben - hangsúlyozta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter egy tudományos tanácskozáson. Lényeges, hogy a jövőben ne csak a külföldön kitenyésztett hibridfajták intenzív termelése jellemezze a magyar mezőgazdaságot. Az új uniós szabályozások sok tekintetben szabadabb mozgásteret adnak, az így jobban testre szabható tagállami agrárpolitika lehetővé teszi, hogy a korábbinál kiemeltebben támogathassanak olyan munkaigényes, érzékeny ágazatokat is, mint az állattenyésztés, a kertészet és vetőmag-előállítás. A Több munkahelyet a mezőgazdaságban programmal kívánja a vidéki munkahelyek megőrzését támogatni, illetve azok számának növelését elérni a minisztérium.

Fazekas Sándor elmondta, hogy a hazai állatállományokra korábbi években jellemző negatív tendencia végre fordulni látszik, és ez igaz a sertéságazatra is. Sokan állítják, hogy az észlelt állomány növekedés csupán a bevezetett áfacsökkentés hatására bekövetkező "kifehéredés" eredménye, ám a minisztérium álláspontja szerint az állatlétszám változással egyező mértékben tartott lépést folyamatosan a vágások valamint a regisztrált állattartó telepek száma is.

Magyarországon évszázadokra visszanyúló, komoly hagyománya van a tenyésztés-szervezésnek; a Mezőhegyesi Ménes 1784-es alapítását a bábolnai követte, az első tenyésztőszervezet megalapítása és ez által az állattenyésztés szervezett elindítása pedig gróf Széchenyi Istvánnak köszönhető - hangzott el a szakmai fórumon. A hazai tenyésztés-szervezés azóta mindig is a világ élvonalához tartozott, ám a múlt század második felében központi irányítás alá került, s a fejlődést a nyolcvanas években már hanyatlás korszaka váltotta fel.

A rendszerváltás után ugyan sorra alakultak a fajtatenyésztő-egyesületek, de a szűkös forráslehetőségek és az elmaradott infrastruktúra nem tette lehetővé a hazai tenyésztőszervezeteknek, hogy lépést tartsanak a folyamatosan fejlődő nemzetközi vetélytársaikkal. Versenyképességünk fokozásához azon kell munkálkodnunk, hogy az ágazat számára rendelkezésre álló támogatásokat fejlesztési célokra fordítsuk, így - a tanácskozás mottója szerint - "az állattenyésztésnek ne csak dicső múltja legyen Magyarországon, hanem sikeres jövője is!"

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?