Hajtóvadászat a cégek után - Mindenki célkeresztben

agrarszektor.hu
Az akvizíciók váltak világszerte a tejiparban is a növekedés leghatékonyabb eszközévé a gyengülő gazdasági teljesítmény és kereslet nyomán. A tejipar konszolidációjának gyorsulása globális és helyi szinten is egyre nyilvánvalóbb, így Magyarországon is határozott akvizíciós élénkülés tapasztalható. A Takarékbank Agrár Központjának előrejelzése szerint azonban e cégfelvásárlások még korántsem jelzik a tejipari konszolidáció végét, sőt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kevesen tudják, hogy a tejipar a világon az egyik leggyorsabban koncentrálódó iparág. Az elmúlt években leginkább az autógyártással volt e címért versenyben. A gyengülő gazdasági teljesítmény és kereslet nyomán világszerte a tejiparban is ismét az akvizíciók váltak a növekedés leghatékonyabb eszközévé. Ennek konkrét jeleit immár Magyarországon is érzékelhetjük. Például abban, hogy a világ egyik legnagyobb tejipari csoportja, a Lactalis megvette a tiszafüredi Kuntejet. Vagy abban, hogy a holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. eladta debreceni gyárát a székesfehérvári Alföldi Tej Értékesítő és Beszerző Kft.-nek.

Nagy cégfelvásárlások a világban

A világ legnagyobb tejipari csoportjainak sorát a Nestlé, a Danone és a Lactalis vezeti a Rabobank adatai szerint. A TOP20-as lista első hét helyén nem volt változás az elmúlt évben. Ebben a folyamatos felvásárlásoknak nagy szerepe volt. A leglátványosabb előretörést a kanadai Saputo mutatja, de a nagy kínai cégek, a Yili és a Mengniu is látványosan másznak felfelé a listán évről-évre. A Yili már be is lépett a 10 legnagyobb cégcsoport közé. A főleg a két japán csoportra (Meiji, Morinaga) jellemző lefelé ereszkedés is éppen egyes cégeik eladásával függ össze. Szemben az egy évvel korábbi 111-el, 2013-ban 124 tejipari felvásárlást regisztráltak. Ez messze felette van a korábbi éveket jellemző évi 70-75 jelentős akvizíciónak. A növekedés motorja egyébként a kínai cégek külföldi felvásárlása.

A Rabobank összesítései szerint ez ma a cégek közötti erősorrend:

Magyarországon határozott élénkülés tapasztalható a tejipari akvizíciókban. Egyre sűrűbben jönnek a tejipar konszolidációjával kapcsolatos hírek. A fenti eladások mellett felszámolásról, illetve a hazai gyártás visszafogásáról, leállításáról is keringenek információk. Mintha elpattant volna az a húr, amelynek feszülésére évek óta panaszkodik a szakágazat.

A háttérben az egyébként az egész élelmiszeriparra jellemző kettős nyomás terhe áll, amit a mezőgazdaság és a kereskedelem alkot. A tejipar azonban emellett az import nyomását és az alapanyag-kivitel miatti versenyt is fokozottan viseli. Nem véletlen, hogy az élelmiszeripari szakágazatok közül a legnagyobb veszteségek éppen a tejiparban halmozódtak fel az elmúlt években. Ez pedig régóta előre vetítette a konszolidáció gyorsulását.
Hangsúlyozni kell, hogy nem csak a már emlegetett globális és lokális, de térségünkre is jellemző folyamat a tejipar konszolidációjának gyorsulása. A háttérben mindenütt a versenyképesség, a jövedelemtermelő képesség ugyanazon korlátait találjuk, amelyek a mi piacunkon is jellemzők.

Jó példa a romániai tejipar gyors leépülése. 2014-ben az üzemek közel harmada hagyott fel a tejfeldolgozással, és a folyamat ebben az évben tovább gyorsul. Eközben a tejtermékek fogyasztása ebben az EU-tagállamban növekszik leggyorsabban. Ez persze sokkal inkább a kereslet modern értékesítési csatornákba való terelődését jelenti, mint valódi piacbővülést, de az kétségtelen, hogy az import arányának növekedése nehezen megállíthatónak tűnik.

A magyarországi tejipar termelési és értékesítési mutatói már mintha a gödör aljáról való elmozdulást jeleznék. 2014-ben a bruttó termelés 5 százalékkal emelkedett. A belföldi eladások mennyisége ugyanennyivel, az export azonban mindössze 1 százalékkal bővült. Jól látható, hogy a belföldi piac növekedése volt a húzóerő, ami egyértelműen pozitív üzenetet hordoz. Ettől még az értékben számolt külkereskedelmi egyenleg negatív, de a tendencia javuló.

A tejipar termelése és értékesítésének volumenindexe (előző év = 100%, KSH):

A Takarékbank Agrár Központjának előrejelzése szerint a magyarországi tejiparban az előttünk álló hónapok is a konszolidáció erősödését, a stratégiai együttműködések számának növekedését, az év második fele pedig már a beruházások élénkülését is hozni fogja. Ez utóbbi az EU társfinanszírozásában megnyíló pályázati lehetőségekkel is összefügg. Arra a kérdésre, hogy a magyarországi tejipar képes-e egyáltalán arra, hogy reagáljon a helyzetre, vagy kiszolgáltatott, s csak elszenvedője a tendenciáknak, válaszunk az, hogy jelenleg még leginkább elszenvedője, de érzékelhetően növekszik a képesség arra, hogy a lehetőségek kihasználása irányába billenjen a mérleg nyelve.

A Tej Terméktanács és a Magyar Tejipari Egyesülés együttműködése is jelzi, a szektor szereplői érzik, hogy a lehetőségek és veszélyek közötti egyensúly ingatag. Ahhoz, hogy a tejipar fenntartható növekedési pályára tudjon állni, minden üzemméret tartományban fejlesztésekre van szükség. Az egységes fellépés pedig nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szabályozók és a fogyasztó irányában való érdekérvényesítés, valamint kommunikáció magasabb szintre léphessen.

Fórián Zoltán
vezető agrárszakértő
Agrár Központ
Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?