Hol itt a válság? - Van, aki milliárdokat fektet be

MTI
Majdnem kétmilliárd forint értékű beruházás részeként új szarvasmarha istállót adtak át egy somogyi családi vállalkozás, a Claessens Group felsőbogátpusztai szarvasmarhatelepén. A család sertéshizlalással foglalkozó vállalatcsoportja pedig egy új, hárommilliárd forint értékű sertéshizlaló telep építésébe kezdett Iharosberény közelében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A cégcsoport közleménye szerint az európai uniós támogatással és saját forrásból megvalósult beruházás eredményeként Felsőbogátpusztán megépült egy 1500 férőhelyes istálló és korszerűsítették a Nagybaráti-pusztán lévő istállókat, bővült a takarmány- és trágyatároló, valamint a működéshez szükséges technológiát és gépeket is beszerezték. A szarvasmarha állomány alapját 1700 holstein-fríz tehén és 1800 üsző adja. A telepeken gondozott tejelő állomány napi 50 ezer liter tejet termel, ami a magyar tejtermelés több mint egy százaléka.

Kocatelepet is építenek

A cégcsoporthoz tartozó somogycsicsói székhelyű Csicsó Farm a sertéshizlalás mellett a jövőben új tevékenységgel bővíti sertéságazatát, ezért elkezdték egy 4500 férőhelyes kocatelep építését. Az itt születendő malacok 70 százalékát a Csicsó Farm telepén hizlalják tovább, a fennmaradó 30 százalékot pedig értékesítik. Jelenleg a Claessens Groupnál nevelt malacok 50 százaléka kerül a sertéshizlaló telepre, ahonnan évente 90 ezer hízót értékesítenek, 95 százalékban magyarországi vágóhidaknak.

A közlemény kitér arra is, hogy a belga származású Claessens család 20 évvel ezelőtt vásárolta meg a Dél-Somogyi Állami Gazdaság utódcégét, s mára létrehozták Somogy megye legnagyobb állattartó vállalatcsoportjait. A több mint 200 embert foglalkoztató magyar tulajdonú vállalatok - a család minden tagja megszerezte a magyar állampolgárságot - a legjelentősebb munkaadók Nagyatád és Csurgó környékén.

Családi munkamegosztás

A Somogyszob Nagybaráti-pusztán található Claessens Group vállalatcsoporton belül az Agrár Kft. foglalkozik sertéstenyésztéssel és kanállomás üzemeltetéssel - Nagybaráti- és Kisbaráti-pusztán sertésistállók, Segesd-Felsőbogátpusztán pedig a kanállomás működik -, míg a cégcsoport szarvasmarha-tartással foglalkozó vállalata, a Claessens Kft. Nagybaráti-pusztán és Felsőbogátpusztán szarvasmarhatelepeket, valamint egy modern fejőházat üzemeltet. A szántóföldi ágazat kizárólag a saját állatállomány ellátására termeszt takarmánynövényeket Somogyszobon és a környező települések szántóföldjein.

A családi vállalkozás részeként sertéshizlalással és a szántóföldi növénytermesztéssel a Csicsó Farm foglalkozik, melynek keretében a somogycsicsói székhelyű Csicsó Pig Kft. feladata a sertések tartása és értékesítése. Az állatállomány ellátásához szükséges takarmány megtermeléséről a Csurgó "Zrínyi" Zrt. gondoskodik.

Milliárdos árbevételek

A céginfó adatai szerint a tejhasznú szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozó, 1995-ben alapított, 170 millió forint jegyzett tőkével rendelkező Claessens Kft. tavaly 1,6 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételt ért el. A 2011-ben alapított Csicsó Pig Kft. 15 millió forint jegyzett tőkével rendelkezik, és tavaly 2,7 milliárd forint nettó árbevételt ért el. A 35 millió forintos jegyzett tőkéjű Agrár Kft. tavalyi nettó árbevétele mintegy 2,2 milliárd forint volt, a megelőző évi 1,5 milliárd után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?