Húsáfa: értetlenül állnak Vargáék javaslata előtt

agrarszektor.hu
Nincs szakmai indoka annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, miközben a baromfitermékek áfakulcsa továbbra is 27 százalékos maradna - állítja a Baromfi Termék Tanács (BTT). Mivel a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe. A BTT arra kéri a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor kezelje azonos mércével a sertés- és a baromfiszektort.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Komoly versenyhátrányt teremtene a baromfipiaci szereplők számára és ágazati munkahelyeket sodorna veszélybe, ha a kormány - egyoldalú lépésként - a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentené a sertés tőkehús áfáját, miközben a baromfitermékekre továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben - nyomatékosítja közleményében a BTT. Mint ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a hét elején jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016-tól 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.

A BTT szerint nincs olyan szakmai indok, amely alapján a csaknem száz százalékban magyar tulajdonban lévő baromfi termékpályát, illetve annak termékeit az áfaszabályozásban diszkriminálni kellene. A baromfiágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig - 32 kilogrammos egy főre jutó éves mennyiséggel - a baromfihúsok állnak az első helyen, míg az egy főre eső éves sertéshús-fogyasztás csak 28 kiló.

A jelenlegi diszkriminatív javaslat a fogyasztásban vezető baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elő, hiszen a 22 százalékpontos árkülönbség költség oldalról kigazdálkodhatatlan, így ágazati vállalkozásokat lehetetleníthet el - véli a BTT. A sertés- és a baromfihúsok a piacon egymás helyettesítő termékeinek számítanak, ezért az áfaszabályozásban nem lehet különbséget tenni közöttük, mert ellenkező esetben komoly adó- és versenyjogi kérdések merülhetnek fel. Ezért a szervezet arra kéri a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor a sertés- és a baromfiszektort azonos mércével kezelje - áll a közleményben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?