Miniszteri rendelet született a hazai sertésállomány védelmére

agrarszektor.hu
Miniszteri rendelet született a hazai sertésállomány PRRS fertőzöttségének megszüntetése érdekében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A hazai sertéságazat fellendítése, a hazai piacok védelme érdekében született meg a sertésállományoknak a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától (PRRS) való mentesítés szabályait tartalmazó vidékfejlesztési miniszteri rendelet.

A hazai sertéságazat versenyképességének növelése, jövedelmezőségi viszonyainak stabilizálása, és a fogyasztók biztonságos hústermékekkel történő ellátása érdekében Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter döntése alapján az országos főállatorvos 2011-ben indította el a sertések reprodukciós zavarokkal és légzőszervi tünetekkel járó szindrómájától való mentesítési programot. A betegség felmérésével és a mentesítésszabályainak kidolgozásával a szaktárca célja, hogy Magyarország teljes sertésállománya elérje az úgynevezett négyes-mentességet (melynek része a PRRS-vírustól való mentesség is), és így hazánkban csak egészséges sertésállományokból származó állatokat lehessen tenyészteni.

A program első lépéseként felmérték a sertésállományok fertőzöttségét, majd a szakértők - egyeztetve a sertéstenyésztő és -tartó szervezetekkel - elkészítették a mentesítési tervet. A rendelet a mentesítési program végrehajtását segíti. A jogszabály részletezi a szükséges minősítő és ellenőrző vizsgálatokat, előírja, hogy mi a teendő, ha fertőzött egy állatállomány, valamint meghatározza az állattartók kötelezettségeit és az állategészségügyi szolgálat különböző szintjein (hatósági állatorvos, járási hivatal, megyei élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok és a NÉBIH) hozandó intézkedéseket.

A rendelet célja a hazai sertésállomány PRRS fertőzöttségének megszüntetése, az ország fertőzöttség-mentes státuszának elérése, így az ebből fakadó gazdasági előnyök kihasználása. Amennyiben a PRRS mentes státuszt az Európai Unió is elismeri, úgy kelendőbbé válnak a külföldi piacon a magyar sertések, ugyanakkor hazánkba már csak szintén mentes állományból lehet majd élő állatokat, szaporító anyagokat szállítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13