Nem úsztuk meg - Hozzánk is betört a madárinfluenza

agrarszektor.hu
A madárinfluenza magas patogenitású (H5N8) vírusának jelenlétét mutatta ki egy Békés megyei baromfitelepen a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) állategészségügyi diagnosztikai igazgatósága. Eddig a világon még sehol sem tapasztalták, hogy a H5N8-as változat emberre is átterjedt volna. A telepen lévő állatokat leölik, illetve védő- és megfigyelési körzetet jelölnek ki.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A vírust egy füzesgyarmati kacsaállományban mutatták ki - közölte az állategészségügyi hatóság. A telepen tapasztalt elhullás emelkedése, valamint a megfigyelt klinikai tünetek alapján értesültek a gyanúról. A laboratóriumi vizsgálatok megerősítették a madárinfluenza jelenlétét.

Az Európa számos országában (például Nagy-Britanniában, Hollandiában, Bulgáriában) jelenlévő betegség H5N8 szerotípusa Németországban jelent meg először tavaly novemberben, de eddig a magyarországi baromfi-állományokban nem mutatták ki.. Azt, hogy a fertőzés emberre is átterjedt volna, eddig még nem tapasztalták.

Veszélyes vadmadarak és rágcsálók
A madárinfluenza vírusa általában vadon élő madarak közvetítésével fertőzheti meg a baromfi-állományokat. Korábbi németországi esetek azoban azt bizonyítják, hogy a telepekre rágcsálókkal is bejuthat, amelyek szintén vadmadaraktól fertőződhetnek meg.

Az állategészségügyi hatóság a járványügyi előírásoknak megfelelően a betegség terjedésének megakadályozása érdekében, állami kártalanítás mellett leöli a füzesgyarmati gazdaság teljes állományát. Emellett a szakemberek a gazdaság körüli 3 kilométer sugarú védőkörzetben valamennyi baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek.

A védőkörzetben és a 10 kilométer sugarú megfigyelési körzetben a fertőzés terjedésének megakadályozás érdekében szállítási korlátozások lépnek érvénybe. A védő- és megfigyelési körzet térképe, az érintett települések listája, valamint további információk a Nébih honlapján érhetők el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?