Tényleg ilyen hatalmas a különbség? - Jönnek a tejkóstolók

agrarszektor.hu
Olyan bárt nyitottak Hollandiában, ahol úgy lehet kóstolni a tejeket, mint máshol a borokat. Az ötletet az adta, hogy a tejek között is hatalmas különbségek lehetnek attól függően, hol élnek és mit esznek a tehenek. A bárban a tejtesztelésben egy hivatásos tej sommelier is segíti a vevőket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Amszterdamban működik az a tejivó, ahol a borkóstolók mintájára lehet tesztelni holland gazdaságok különböző tejeit. A tulajdonos azért nyitotta meg a bárt, hogy bemutassa, milyen nagy különbségek vannak a tejféleségek között. Szerinte a fogyasztók többsége nem tudja, hogy a népszerű ital közel sem annyira egységes ízű, mint ahogy az első ránézésre látszik.

A tejivóban a tulajdonos munkáját egy hivatásos tej sommelier is segíti. Azt állítja, hogy a tejek kóstolásakor ugyanúgy érzékelhető a "termőhelyi hatás", mint a boroknál, mivel a tehenek élőhelye, fajtája és takarmányozása befolyásolja az ízt.

Kóstoláskor az is kiderülhet, hogy a tehén kukoricából vagy szálas takarmányból kapott-e többet. A sommelier szerint a túl sok kukorica összességében rossz ízt eredményezhet, mivel keményítőtartalma miatt a tehenek nem tudják teljesen megemészteni. 

A tejeket viszont nem lehet olyan könnyen csoportosítani, mint a borokat. Ennek az az oka, hogy a gazdálkodók általában különböző szarvasmarhafajtákat tenyésztenek, és eltérő takarmányozást alkalmaznak, amely megnehezíti az osztályozást.

További nehézséget okoz az is, hogy a tejet sok helyen úgy kezelik, mintha ömlesztett termék lenne. Ráadásul a holland tejtermelők nagy része szövetkezeteket hozott létre, így a tagok megtermelt tejeit egybegyűjtik és nagy részét külföldre szállítják.

A gazdálkodóknak el kellene dönteniük, hogy a globális piacokra vagy a helyi termelőknek szánják-e termékeiket - jegyezte meg a sommelier. Ha az ottani értékesítést választják, különlegesebbé tehetik a tejeiket. Például a takarmányokhoz adhatnak olyan paradicsomot, amely a külleme miatt nem kerülne kereskedelmi forgalomba, viszont így felhasználva érdekes, egyedi ízt adhat a tejnek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?