Veszélyes méhpusztulás a Balatonnál

agrarszektor.hu
Vonagló méheket találtak a napraforgótáblákon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Pusztulnak a méhek Balatonlelle-Somogytúr térségében egy napraforgó táblán - erősítette meg az MTI-nek a Greenpeace közlését Molnár Jenő, a térség méhegészségügyi felelőse, aki az eset egyik károsultja, öt másik méhésztára mellett. Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint tavaly óta 20-30 százalékkal csökkent az országos méhállomány - adta hírül az MTI.

A Greenpeace egyik képviselője a helyszínen úgy vélte, a rovarokat feltehetően növényvédőszer mérgezte meg. A szervezet és a méhészek értesítették az illetékes hatóságokat. Molnár Jenő az MTI-nek elmondta, a hétvégén kezdték észlelni a méhek pusztulását. Az egyik napraforgótáblában egy négyzetméteren 15-20 elpusztult vagy vonagló méhet találtak. A térségben hat méhész 1200 méhcsaládját érintő kár nemigen számszerűsíthető, mert a méhcsaládok nem pusztultak ki, viszont a méztermelés bizonyosan visszaesik a kijáró méhek pótlásáig - tette hozzá.

Elmondta, 4-5 éve minden évben megtörténik a térségben, hogy napraforgó-virágzás idején eltűnnek a kijáró méhek. tapasztalataik szerint a méhészek panaszaikkal nemigen érnek el semmit, csak ha már pusztulnak egyéb védett állatok is. A mérgezésnek több oka is lehet, vizsgálatnak kell kiderítenie, hogy az érintett gazda tehető-e felelőssé a történtekért, például tiltott szer használata, vagy az általa vásárolt csávázott vetőmag okozta a pusztulást - mondta az állategészségügyi hatóság területi méhegészségügyi felelőse.

A Greenpeace felkérte a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal velencei laborját, vizsgálja meg az érintett napraforgótáblát és a méhtetemeket. Az élővilág egyéb fenyegetettségétől tartva a szervezet megkereste a területileg illetékes Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságot is, akik ellenőrizni fogják a közeli gyurgyalag telepeket - ez az állat előszeretettel fogyaszt méheket - , mert lehet, hogy a mérgezés ezeket a fokozottan védett madarakat is érintette.

Az Országos Magyar Méhészeti Egyesület adatai szerint tavaly óta 20-30 százalékkal csökkent az országos méhállomány, a megmaradt termelőképessége pedig 50 százalékkal visszaesett. A méhpusztulásnak több oka is van, amelyek közül a mérgező vegyszerek használata ellen lehet a leggyorsabban és leghatékonyabban fellépni - véli a Greenpeace, amely ezért üdvözölte három "méhgyilkos" rovarölő vegyszer idei uniós korlátozását. A szervezet reméli, hogy a negyedik ilyen szer, a fipronil tilalmát is támogatja majd a tagállamok minősített többsége, köztük Magyarország is, a jövő hét elején esedékes EU Egészségügyi és Fogyasztóvédelmi Főigazgatóság (DG SANCO) ülésén.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?