Vészhelyzet az USA-ban - Ez a gyilkos kór megrengetheti a világot

agrarszektor.hu
Letörheti a kukorica és az olajos növények árát az USA-ban tomboló madárinfluenza járvány. A fertőzés miatt csökkenhet a baromfiállomány, így kevesebb takarmányra lehet szükség. Ez pedig megrengetheti a világpiaci terményárakat is.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az utóbbi évtizedek legsúlyosabb madárinfluenza fertőzésével néznek szembe az Amerikai Egyesült Államokban. Eddig tizenkét államban mutatták ki a halálos vírust és több térségben is vészhelyzetet hirdettek, mivel már sok millió baromfit veszélyeztet a kór. Időközben több ország is megtiltotta az amerikai baromfi és tojás behozatalát, így például az USA legnagyobb vevőjének számító Mexikó és az Európai Unió is hozott korlátozó intézkedéseket.

Az Egyesült Államokban máris attól tartanak, hogy a járvány letörheti a kukorica és az olajos növények árait és közvetve visszavetheti a világpiaci terményárakat is. A fertőzés ugyanis csökkenheti az amerikai baromfiállományt, így kevesebb takarmányra lehet szükség. 

Az unióban és Magyarországon is megjelent
Az elmúlt hónapokban az Európai Unió több tagországában is kimutatták a madárinfluenza vírusát. Magyarországon februárban egy Békés megyei baromfitelepen jelent meg a kórokozó magas patogenitású (H5N8) változata.

A járvány hatásai egyelőre nem érezhetők az európai piacon, a legfrissebb adatok szerint ugyanis a kukorica és az olajos növények árai változatlanok maradtak. Ennek ellenére a szakemberek szerint nem árt figyelemmel kísérni az eseményeket, mivel nem kizárt, hogy Európában is csökkennek majd a terményárak - írja a thecropsite.com.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03