Brutálisan csökkent a pálinkafőzdék forgalma - Több százmilliót zsebelt be az állam

agrarszektor.hu
Töredékére esett vissza az ország bérfőzdéinek forgalma, a szeszüzemek a tavalyi azonos időszakban előállított mennyiség mindössze tizenöt százalékát állították elő. A visszaesés leginkább az év eleji adóemeléssel magyarázható, ugyanakkor az állam mégis jól járt, több százmillióval több pénz folyt be a közkasszába, mint a tavalyi évben. A lépéssel ugyan több lehetőséget kaptak az otthoni pálinkafőzők, de idén már be kell jelenteni, ha valaki desztillálóberendezést tart otthon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az év elején bevezetett adóemelés miatt jelentősen visszaesett a bérfőzdék forgalma - írja a napigazdasag.hu. Amíg például tavaly csak a főzdés munkájának literenként pár száz forintos ellenértékét kellett kifizetniük, addig idén az előállítás költségeihez - szeszadó címén - nagyjából nyolcszáz forintos újabb kiadás társul. Ezért, míg a tavalyi év első négy hónapjában az ország főzdéi összesen több mint 5,2 millió liter ötvenfokos pálinkának megfelelő párlatot állítottak elő, míg az idei év értéke alig haladta meg a nyolcszázezer litert. Így a tavalyi mennyiség mindössze tizenöt százalékát állították elő.

Az viszont már biztos, hogy a visszaesés a közkasszának nem okozott kiesést. Míg 2014-ben az egész éves bevétel sem haladta meg a 17 millió forintot, addig az idei év első négy hónapjában több mint 600 millió forint gyűlt össze bérfőzési szeszadó formájában. Az adóemelés miatt jelentős szerephez jutott az otthoni pálinkafőzés, de idén már be kell jelenteni, ha valaki desztillálóberendezést tart odahaza. Eddig mintegy kilencezer ilyen készüléket vettek nyilvántartásba az önkormányzatok, két megyében - Zalában és Veszprémben - hivatalosan ezernél is több berendezést vásároltak a gazdák, miközben Hajdú-Bihar megyéből mindössze két bejelentés érkezett, Budapesten pedig az ötszázat sem éri el a regisztrált párlókészülékek száma.

 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03