Rendkívüli helyzet a borászatokban a rengeteg eső miatt

agrarszektor.hu
Kezdeményezte Magyarország az Európai Bizottságnál, hogy a hazai bortermelők az engedélyezett 1,5 térfogatszázalék helyett az idén további 0,5 térfogatszázalékkal növelhessék boraik természetes alkoholtartalmát. Az összesen 2 százalékos növelést az indokolja, hogy a szőlő-bor ágazatban rendkívüli helyzet alakult ki a szokatlanul csapadékos időjárás miatt. Az eddigi eredmények azt igazolják, hogy a termelők a szőlőt túlságosan alacsony, 14-15-ös mustfokkal szüretelhetik le.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az uniós szabályozás szerint normál esetben a tagországok termelői úgy növelhetik a szőlőmust, a részben erjedt szőlőmust, illetve a még erjedésben lévő újbor cukortartalmát, hogy az előállított borok alkoholtartalma legfeljebb 1,5 térfogatszázalékkal növekedhet. A cukortartalom fokozására répacukrot és sűrített szőlőmustot lehet felhasználni.

Rendkívüli helyzetben azonban a tagországok kezdeményezhetik Brüsszelben, hogy termelőik további 0,5 százalékos kiegészítést alkalmazhassanak, vagyis az alkoholtartalmat összesen 2 tétfogatszázalékkal bővíthessék. Magyarországon az idén ilyen rendkívüli helyzet alakult ki, mivel a szokatlanul csapadékos és hűvös nyár miatt a szőlőtermés minősége jóval gyengébb az átlagosnál.

 


MTI-fotó: Beliczay László

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) eddigi tapasztalatai szerint a korai szőlőfajtákból készített szőlő mustfoka még 16-17-es volt, de a most szüretelteké csak 14-15 között mozog - közölte az agrarszektor.hu-val Tornai Tamás, a HNT elnöke. Ez pedig azért is aggasztó, mert legalább 14,9-15,0-ös mustfokú szőlőkre lenne szükség ahhoz, hogy az asztali és a minőségi boroknál előírt, 9 százalékos minimális alkoholtartalmat el lehessen érni.

7 térfogatszázalék körüli alkoholtartalmat 12,0-12,5-es szőlők adhatnak, vagyis legalább ilyen mustok kellenek ahhoz, hogy a 2 százalékos kiegészítéssel a borokban minimum 9 térfogatszázaléknyi alkoholtartalom lehessen. Felső korlátként pedig a növelési eljárásokkal maximum 12,5 térfogatszázalékos alkoholtartalom érhető el.


Tornai Tamás (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Tornai Tamás tájékoztatása szerint a HNT augusztus 25-én kezdeményezte, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) kérje az Európai Bizottságtól a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget. A tárca Brüsszelnek néhány nappal később jelentette be, hogy Magyarország az idén alkalmazná a rendkívüli alkoholtartalom-növelést, amelyet Tornai Tamás szerint visszamenőleges hatállyal, a HNT-kezdeményezés időpontja óta leszüretelt szőlőknél is végrehajthatnának a termelők.

Hazai információk szerint máig összesen nyolc tagország kérte a 0,5 százalékos kiegészítési lehetőséget, amelynek engedélyezéséről még nem döntött az illetékes brüsszeli testület. Mivel nálunk a szüret már hetekkel ezelőtt megkezdődött, Magyarország érdeke az lenne, ha Brüsszel a tagállami igényeket "nem várná össze", hanem a kezdeményezés sorrendjében - vagyis a magyar kérést rövid időn belül napirendre tűzve - külön-külön döntene azokról.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?