Kiderült! - Ezek ma a legjobb magyar pálinkák

agrarszektor.hu
Itt a teljes lista! Te hányat kóstoltál már?

Portfolio agrárkonferenciák 25% kedvezménnyel!

Meghirdettük az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáinkat, ahova csak decemberben még 25% kedvezménnyel regisztrálhat! 

Ne maradjon le!

A Borkiválóságok könyve után végre megjelent a Pálinkakiválóságok könyve is, a VM gondozásában. A könyvbe való bekerülést megelőző versenybe a hazai főzdék, kizárólag legális és ellenőrzött keretek között előállított, piaci forgalomban megtalálható, igazi pálinkái vettek, és vehettek részt. Az otthon készülő párlatoknak itt nem volt esélyük labdába rúgni, hiszen több feltételnek sem felenek meg, amit a kiíró megfogalmazott. A Kiválóság címért idén 68 pálinkaház 171 tétele versengett. A legjobb eredményt, vagyis az 5 csillagot összesen 18 tétel nyerte el.

Ünnepélyes keretek között, a Vidékfejlesztési Minisztérium dísztermében vehették át a kiválóságról szóló okleveleiket azok a pálinkaházak, amelyek termékei legalább 3 csillagot szereztek a Pálinkakiválóságok idei versenyén. A kiírás szerint egy pálinkaház legfeljebb 3 tétellel nevezhetett, és csak olyan pálinkákkal, amelyekből minimum 500 palack került forgalomba, és 2000 Ft felett van a kiskereskedelmi áruk/0,5 liter.

A Pálinkakiválóságok Könyve 2014 kiadványba a 171 nevezett tételből végül 50 pálinkaház legjobb 83 terméke került be. A minősített 83 tételből 43 szerzett 3 csillagot (nemzetközi versenyen ezüst érmet érne), 22 tétel kapta meg az aranyéremnek beillő 4 csillagot, a legeslegjobb, vagyis 5 csillagos minősítést, ami minden tekintetben kiemelkedő és különleges pálinkákat rejt, 18 tétel nyerte el a hazai kínálatból.

Öt csillagos, vagyis a legjobb minősítésű pálinkák
               Gyártó                                             Pálinka megnevezése

1 Csepp Pálinka                                         Prémium Piros Veltelini szőlőpálinka
Árpád és Vadász Pálinkák                          Lepotica szilvapálinka
Bolyhos Pálinkafőzde                                 Ágyas kajszibarack pálinka
Brill Pálinkaház                                           Málnapálinka
Buti Pálinkafőzde és Pálinkaház                 Galagonyapálinka
Cruxx Gemina Gyümölcsház                       Szilvapálinka
Cruxx Gemina Gyümölcsház                       Erdei Gyümölcspálinka
Etesi Pálinkafőzde                                      Öregetesi palóc pálinka - fekete szederpálinka
Magyarbólyi Pálinkafőzde                           Villányi Cabernet Sauvidnon törkölypálinka
Magyarbólyi Pálinkafőzde                           Villányi ágyas muskotálypálinka
Márton Pálinkafőzde                                   Márton és Lányai - Vilmoskörte pálinka
Naményi Pálinkafőzde                                 Fürtös meggypálinka
Nobilis Pálinkafőzde                                    Ágyas meggypálinka
Palotás Pálinkaház                                     Ottonel muskotály szőlőpálinka
Prekop Pálinkamanufaktúra                        Bio erdei som pálinka
Schiszler Pálinka                                         Irsai Olivér szőlőpálinka
Schiszler Pálinka                                         Madárberkenye pálinka
Zimek Pálinkamanufaktúra                          Kései meggy-szőlő pálinka

 

Kiss Eliza, miniszteri biztos beszédében kiemelte, hogy mostanában komoly feszültségeket okoz itthon és külföldön a pálinkafőzés. Most azonban, köszönhetően ennek a kiadványnak is, a kereskedelmi főzdéket ünnepeljük, amelyek valóban képesek lehetnek világhírűvé tenni az egyik legfontosabb hungarikumunkat. A könyv 4000 magyar és 2000 angol nyelvű példányban jelenik meg, ami ezáltal nem csak itthon, hanem akár a külképviseleteinken keresztül valóban a világ minden pontjára eljuthat.

A könyvben szereplő pálinkák viselhetik a 2014-es év Pálinka Kiválósága címet. (A polcokon az ezzel a matricával ellátott termékeket érdemes keresni, ha olyan pálinkát kívánunk választani, ami díjnyertes)

A kiválóságok kiválasztása mellett elkészült a hazai pálinkatérkép, amelyből kiderül, hogy a védett eredetű pálinkáink készítésének körzetei számítanak ezeknek a helyszíneknek. A legfontosabb területek és fajták: Gönci barack; Szabolcsi alma; Békési szilva; Újfehértói meggy; Kecskeméti barack; Göcseji körte; Szatmári szilva; Pannonhalmi törköly.

E kategóriákban lehetett versenyezni
A  versenyre nevezett pálinkákat nem eresztették teljesen össze, hanem az alábbi öt kategóriába sorolva választották ki a legkiválóbb termékeket:
- Almatermésű gyümölcs pálinkák (alma, körte, vilmoskörte, birs, naspolya)
- Csonthéjas termésű gyümölcsökből készített pálinkák (cseresznye, meggy, őszibarack (nektarin), kajszibarack, szilva)
- Szőlő- és törkölypálinkák
- Erdei bogyós gyümölcsökből készült pálinkák
- Ágyaspálinkák
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Legyen Ön is EARLY BIRD!
EZT OLVASTAD MÁR?