Átlagosan 10 százalékkal drágulhat idén a bor

agrarszektor.hu
A szélsőséges időjárás következtében kedvezőtlenül alakult az idei szőlőtermés, legalábbis mennyiségi szempontból. A minőség ugyan átlagon felüli lett, azonban egyes helyeken csupán a várt mennyiség harmadát tudták leszüretelni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Horváth Csaba, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára GazdaságTV megekeresésére úgy nyilatkozott, tavaly télen komoly fagykár érte a legnagyobb ültetvényterülettel rendelkező Kunsági Borvidéket, majd ezt követően a tavaszi fagy, míg nyáron az aszály súlyosbította a helyzetet. Mindezek következtében közel 400 ezer hektoliterrel maradt alatta az idei bortermelés a várható hazai igényeknek. A szőlő felvásárlási ára 20-25 százalékkal emelkedett, ami a főtitkár szerint óhatatlanul begyűrűzik majd az önköltségi árakba is, azonban ezt a fogyasztók nem feltétlenül fogják érzékelni, mivel az előállítási költség csupán harmadát teszi ki a teljes árnak.

Az Észak-Magyarország információi szerint a Tokaj Kereskedőház Zrt. már be is jelentette áremelési szándékát. Dr. Kiss István, a cég vezérigazgatója úgy nyilatkozott, mindent egybevetve tíz százalék körüli áremelésről lesz szó, ami természetesen nem egyforma mértékben jelentkezik a különböző kategóriájú boroknál. Az alapboroknál palackonként 50-60 forint, az aszúknál akár 100 forintot meghaladó is lehet az emelkedés, de leghamarabb csak az év második negyedévében, mivel a jelenlegi szabályozás szerint két hónappal előre be kell jelenteni az áremelési szándékot.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?