A VM rendet kíván tartani a borpiacon

agrarszektor.hu
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) kezdeményezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnál a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (NÉBIH) pedig a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gyümölcsborok előállításakor víz, cukor és számos adalékanyag mellett piaci szereplők jelzése alapján akár a borseprő illegális hasznosítása is elképzelhető. A borseprő felhasználására vonatkozó szabályok kijátszói a tisztességes szőlőbortermelők munkáját és piacait veszélyeztetik, az így forgalomba hozott kétes eredetű alkoholtermékek pedig egyúttal a fogyasztókat is megkárosítják.

A folyamat megelőzése érdekében a VM a NÉBIH-nél kezdeményezte a borseprő felhasználásának szigorú ellenőrzését, továbbá - élve az európai uniós jog adta lehetőségekkel - kezdeményezi a gyümölcsborok köztes alkoholtermékké minősítését a jövedéki szabályozásban. A köztes alkoholtermékek jövedéki adója literenként 255 forint 20 fillér, amely kellő visszatartó erőt jelent a borhamisítók számára.

A jövedéki szabályok módosításával megakadályozható a feketegazdaság terjedése, egyúttal pedig védelmet jelent a magyar szőlőbor termelőknek és fogyasztóknak.

(VM)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?