Szinte az összes cukor áfacsalással kerül a boltokba

agrarszektor.hu
Kitálalt az egyetlen hazai cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. vezetője.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Áfacsalás útján kerül a boltokba a cukor 80-90 százaléka - állítja az egyetlen hazai cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgatója. A kormány a fordított áfa bevezetésével tisztítaná meg a piacot.

A csalók ma már kifinomult módszerekkel igyekeznek megelőzni az adóhatóság nyomozóinak közbelépését - nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Hájos László, a kaposvári cukorgyárat működtető Magyar Cukor Zrt. termelési vezérigazgatója. Nemcsak az történik, hogy a magyar cégektől (elvileg) szlovák vállalkozások számára vásárolt áru el sem hagyja az országot, és idehaza értékesítik, hanem egy kicsit "meg is utaztatják" az édesítőszert. A régebbi lebukások tapasztalatai alapján - amikor is a kamion tachométerével nem tudták kimutatni az "itthon maradt", cukorral megpakolt jármű mozgását - most átviszik a határon, ahol aztán fölszerelik más papírokkal, és akkor az áru már áfamentes importként kerül vissza. Ezt azután áfával növelt "hófehér cukorként" adják tovább egy-egy hazai kereskedelmi cégnek. Több száz olyan, időközben megszűnő áfacsaló csoportról is beszélhetünk, amelyek nem kerültek a hatóság látókörébe - véli a vezérigazgató-helyettes.

A másik adócsalási trükk az, amikor megveszik az ötvenkilós zsákban forgalmazott magyar, szlovák vagy lengyel cukrot, a szlovákiai Farkasdon egykilósokra becsomagolják, és áfamentesen behozzák. - Az alföldi borászok - akiknek Kaposvár már nemigen ad el cukrot - így jutnak édesítőszerhez - jegyezte meg Hájos László.

A cukorpiaci visszaélések megegyeznek azzal a csalási módszerrel, amelyet korábban a gabonapiacon követtek el egyes nyerészkedő csoportok. A feketézés azután szűnt meg, hogy a kormány 2012-ben fordított áfa adózást vezetett be a gabonafélékre és az olajos növényekre.

A kabinet hasonló módszerrel igyekszik fellépni a cukorpiacon is: a Nemzetgazdasági Minisztérium tavaly november végén az Európai Bizottsághoz fordult, hogy Magyarország bevezethesse a cukorkereskedelemben is a fordított adózási rendszert. A fordított áfa a gyakorlatban azt eredményezi, hogy egy-egy agrárgazdasági termékpálya köztes ügyleteiben nem merül fel adófizetési kötelezettség, hanem az áfát a csak a végső felhasználóknak kell megfizetniük. Így e rendszer bevezetésével a cukorforgalmazásban is megszűnne az áfacsalások lehetősége.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?