Borpancsolás és rendőrségi feljelentés Tokajban

agrarszektor.hu
Hihetetlen szabálytalanságok az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőháznál.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az állami tulajdonú Tokaj Kereskedőház Zrt. előző vezetése alatt előfordult, hogy különböző évjáratú és minőségű borokat szabálytalanul házasítottak. A cégnél elrendelték a teljes borkészlet tételes felülvizsgálatát, amelynek lezárultáig korlátozzák a kiszállításokat is. Egészségügyi vagy élelmiszer-biztonsági kockázat ugyanakkor nem merül fel. Összességében többmilliárdos károkra derült fény, amelyek miatt a mai menedzsment rendőrségi feljelentést is tett.

A Tokaj Kereskedőház Zrt. egy évvel ezelőtt kinevezett új menedzsmentje még korábban komplex belső auditot rendelt el a társaságnál - áll a zrt. közleményében. A folyamat legutóbbi fázisaként az elmúlt hetekben, sor került a borkészlet szúrópróbaszerű ellenőrzésére is. A munka során fény derült arra, hogy a társaság borkészleteiben jelentős lehet azoknak a tételeknek az aránya, amelyek nem mindenben felelnek meg a termékmegjelöléssel kapcsolatos előírásoknak.

Az ellenőrzés megállapította, hogy az előző vezetés idején nem egy esetben előfordulhatott, hogy a különböző évjáratú és minőségű borokat az előírások által nem megengedett módon házasították.Egészségügyi, vagy élelmiszer-biztonsági kockázat ugyanakkor nem merült fel, így később az esetlegesen szabálytalan tételek is forgalomba hozhatóak alacsonyabb minőségi kategóriát jelentő bortípusként.

Az ellenőrzés alapján a Tokaj Kereskedőház vezetése a borkészletek teljes, tételes felülvizsgálatát rendelte el. Ezzel párhuzamosan a társaság a munka lezárultáig átmenetileg korlátozza a kiszállításokat annak érdekében, hogy csak olyan tételek juthassanak ki a piacra, amelyek esetében kétséget kizáróan igazolható a borok termékmegjelölésének helyessége.

"A vizsgálat célja annak feltárása, hogy mely tételeket érinti a különböző évjáratú és minőségű borok nem megengedett módon történő házasítása" - közölte Illés Géza, a Tokaj Kereskedőház jogi képviselője. A felülvizsgálattal párhuzamosan, a helyzet tisztázása érdekében, a társaság felkéri a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (Nébih), az érintett hegyközségeket, valamint független, nem állami szakértőket a teljes pincekészlet átvizsgálására.

A múlt örökségeként felbukkant eset is igazolja, hogy a Tokaj Kereskedőház működését, valamint a teljes tokaji bortermelést új alapokra kell helyezni, a minőségi megújulás és az átláthatóság erősítése jegyében - fogalmaz a cég közleménye. Ennek jegyében, az elmúlt időszakban, már megtörténtek a szükséges szervezeti és személyi változások, illetve lezajlott az a komplex auditfolyamat, amely most a borkészlet teljes felülvizsgálatához vezetett" - emelte ki Illés Géza. A jogi képviselő tájékoztatása szerint a társaság vezetése elkötelezett a termékmegjelöléssel kapcsolatos hiányosságok és szabálytalanságok felszámolása, a minőségi sztenderdek szigorítása, valamint az előírások következetes betartása mellett, úgy a társaság, mint a teljes borvidék szintjén.

A földügyekkel kapcsolatban a Tokaj Kereskedőház 2013-ban kinevezett új menedzsmentje által indított belső audit rávilágított a társaság belső ingatlan-nyilvántartásának hiányosságaira, és az ebből az elmúlt két évtized során fakadt súlyos vagyonvesztésre. A mulasztásokat jellemzi, hogy a társaság tulajdonában és kezelésében álló termőföldek nem voltak részei a társaság főkönyvi kimutatásának, abban csak a beépített ingatlanokat tüntették fel. Emellett a társaság a földhasználati nyilvántartásba történő bejelentési kötelezettségének a tulajdonában álló termőföldekre vonatkozóan csak mintegy 40 százalékban tett eleget. Az új menedzsment által az ingatlanok helyzetének rendezésére megtett intézkedések - egyebek mellett - 36 olyan esetet tártak fel, ahol az elbirtoklás veszélye áll fenn.

Jelentős anyagi kárt okoztak a cégnek a közraktárból vásárolt, forgalomból kivont bortételek is. A társaság előző menedzsmentje 2012 januárjában, illetve 2012 márciusában összesen mintegy 255 millió forint értékben vásárolt olyan szeszes italokat, amelyeket az élelmiszer-biztonsági hatóság már kivont a forgalomból, vagy nem sokkal később hozott erre vonatkozó határozatot. A vásárlások egyikénél az is dokumentálható, hogy a vételár átutalása napján a társaságnak már rendelkezésére álltak a borok származási bizonyítványai és minőségtanúsítványai is, amelyek a borok részbeni meg nem felelősségét mutatták. A társaság tulajdonába került borok forgalomba hozatalával kapcsolatos közigazgatási eljárás eredményeként a Nébih végül az eredetileg forgalomból kivont bortételek egy részét alacsonyabb minőségi kategóriákban engedte forgalomba hozni. A Tokaj Kereskedőház vélhetően bűncselekmény áldozata lett, ezért a megújult vezetés még 2013-ban rendőrségi feljelentést tett az ügyben.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?