Betörünk a hungarikumokkal a híres azeri piacra

agrarszektor.hu
Budai szerint komoly esélyünk van rá.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországnak komoly esélye van arra, hogy mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeket exportáljon Azerbajdzsánba - közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-vel pénteken.

Budai Gyula Bakuban, a május 22-én megnyílt XX. Jubileumi Azerbajdzsáni Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállítás és 8. Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállításon vesz részt, s a magyar delegáció vezetőjeként kétoldalú találkozókat folytat magas rangú azeri partnerekkel, a gazdasági- és az agrártárca miniszterhelyetteseivel.

A tárca közlése szerint Budai Gyula biztosította az azeri felet, hogy Magyarország a kifogástalan minőségű, GMO-mentes, hazai és helyi alapanyagokra támaszkodó, fenntartható és exportképes élelmiszer-előállításra fekteti a hangsúlyt.

A közlemény szerint fontos együttműködési terület az állategészségügy, a hús- és tejfeldolgozás, valamint az élelmiszerbiztonság és mezőgazdasági technológia. A VM és háttérintézményei, valamint a hazai felsőoktatási intézmények készek az együttműködésre és a tapasztalatcserére a kutatás-fejlesztés és szakemberképzés terén - közölték.

A tájékoztatás szerint Magyarország az idén először vesz részt a World Food Azerbajdzsánon, amelynek keretében a nemzeti standon 15 magyar cég állítja ki és kóstoltatja termékeit. A megnyitót követően Ilham Aliyev, Azerbajdzsán elnöke és Heydar Asadov, Azerbajdzsán mezőgazdasági minisztere is megtekintette a nemzeti standot. A rendezvényen 35 ország 173 kiállítóval képviselteti magát.

A World Food Azerbajdzsán alkalmával Budai Gyula kétoldalú megbeszélést folytatott Ilham Guliyevvel, Azerbajdzsán mezőgazdasági miniszter-helyettesével és Sahil Babayevvel gazdasági és ipari miniszterhelyettessel. A találkozók során az államtitkár megerősítette Magyarország azon törekvését, amely alapján a jelenlegi 3500 egyedszámú szarvasmarha export 10 ezerre bővüljön. Sahil Babayev gazdasági és ipari miniszterhelyettessel való megbeszélésen Budai Gyula hangsúlyozta a Baku és Budapest közötti közvetlen repülőjárat megtartásának fontosságát.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?