Mégsem lesz szükség az állami Túró Rudira

agrarszektor.hu
Átadták a holland tulajdonú FrieslandCampina Hungária Zrt. 650 millió forintos beruházással felépített új desszertüzemét szerdán a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Mátészalkán.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az ünnepségen Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára elmondta, a kormány számára kiemelten fontos, hogy a magyar élelmiszeripar ismét versenyképes, húzóágazata legyen az országnak, ehhez azonban szükség van az ágazat teljes technológiai és termékszerkezeti átalakítására a 21. századi elvárásoknak megfelelően.

Az állam felvásárolná a fenyegetett hazai tejtermékmárkákat
Korábban beszámoltunk róla, hogy a Danone közelmúltbeli bejelentése (a vállalat több európai gyára mellett budapesti üzemét is bezárja) növekvő aggodalmakat keltett amiatt, hogy a Magyarországon is érdekelt multinacionális tejipari vállalatok kivonulásával akár végleg elveszhetnek egyes tradicionális, híres magyar tejtermékmárkák. Akkor felvetődött a kérdés, hogy vajon más cégek is távoznak-e majd a hazai tejtermékgyártásból. Ebben az esetben ugyanis fennállna a veszélye annak, hogy ezek a tejtermékmárkák egyre inkább külföldi alapanyagból, külföldön készülnek majd, vagy akár teljesen eltűnnek a hazai piacról. Ágazati szakértők szerint a kormány szükség esetén lépéseket tehetne e márkák visszavásárlására. Így a levédett márkák - legalábbis átmenetileg - állami tulajdonba kerülhetnének, amellyel biztosítani lehetne magyar tejre alapozott, további hazai gyártásukat is. Úgy tűnik, hogy a Túró Rudit nem fenyegeti ez a veszély.

El szeretnék érni, hogy a mostani európai uniós fejlesztési ciklusban a korábbiakhoz képest háromszor-négyszer nagyobb forrást hasznosuljon az élelmiszer- és a feldolgozóipar fejlesztésére - hangsúlyozta az államtitkár.

A beruházás révén 50 új munkahely jött létre, ezzel a mátészalkai üzem dolgozói létszáma elérte a háromszázat - közölte Szautner Péter, a cég vezérigazgatója. Tájékoztatása szerint a már teljes kapacitással működő új üzemrészben a korábban Debrecenben előállított termékeket gyártják, de a gyártósor készen áll az "új termékinnovációk" fogadására is. A FrieslandCampina leányvállalata gyártja a többi között a Pöttyös Túró Rudit is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?