Magyar kereskedőház nyílt Montenegróban

MTI
Újabb nyugat-balkáni országban, Montenegróban kezdte meg működését a legújabb kereskedőház; a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) célja, hogy növelje nyugat-balkáni exportpozícióját, megerősítse a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatokat és elősegítse a kölcsönös gazdasági növekedést.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az MNKH közleménye szerint a keleti nyitás stratégiájának jegyében Magyarország kiemelten fontosnak tartja nyugat-balkáni kapcsolatrendszerének megerősítését - értesült az MTI. A macedóniai képviselet megnyitása után ezért Montenegróban terjeszkedik tovább az MNKH, így már két iroda támogatja a magyar kis- és középvállalkozások balkáni export-tevékenységét.

"A podgoricai kereskedőház megnyitása is azt tükrözi, hogy a montenegrói gazdasági kapcsolatok stratégiai jelentőségűek Magyarország számára. Montenegró az egyik legfontosabb külgazdasági partnerünk a térségben, egyben a magyar tőkekivitel kiemelt célországa" - idézi a közlemény Szabó Lászlót, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkárát. A balkáni térség jó exportlehetőségeket kínál a magyar vállalkozások számára, a többi között ezért is döntöttek a montenegrói kirendeltség megnyitása mellett. A két ország között idén februárban már létrejött egy mezőgazdasági együttműködési szándéknyilatkozat, mostantól azonban külön képviselet segíti az új piacok, új lehetőségek felé törekvő magyar cégeket - hangsúlyozta Kun Gábor, az MNKH vezérigazgató-helyettese a közlemény szerint.

A podgoricai képviselet nyitó ünnepségén jelen volt Igor Luksic, Montenegró miniszterelnök-helyettese és külügyminisztere, aki üdvözölte a magyar-montenegrói kapcsolatok további bővülését. A tájékoztatás szerint a Montenegróba irányuló export főként élelmiszeripari termékekből, hús és húskészítményekből, gabonafélékből és élő állatokból áll, de gépekre, szállítóeszközökre is van kereslet, emellett szolgáltatás és know-how exportra is igény mutatkozik.

Az MNKH ugyanakkor folyamatosan keresi a lehetőségeket, így a jövőben több együttműködés is kezdődhet például az építőipar, a lakáspolitika, a területrendezés, a hulladék- és szennyvízkezelés, az idegenforgalmi és az energetikai befektetések területén - közölték, hozzátéve, hogy Montenegró áramimportra szorul. Az év végéig még kilenc relációs kereskedőház megnyitására kerül sor, ezzel huszonötre bővül a képviseletek száma - tájékoztatott az MNKH.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?