Nem értik az almadömpinget - Rászállnak az oroszok a szerbekre

agrarszektor.hu
Gyanúsnak találja a megnövekedett szerb almaexportot Oroszország. Az embargót kihasználva egyre több szerb cég foglalkozik élelmiszer-kivitellel, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen nőtt az éves almaexport. Moszkva viszont azt feltételezi, hogy egyes uniós országok - szerb közvetítéssel - kijátsszák az orosz embargót. A szerb hatóságok az esetek kivizsgálását ígérik.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A megnövekedett szerb almaexportot Belgrád az orosz embargóval magyarázza. Szerintük azért nőtt 48 százalékkal, mert Oroszország megtiltotta az Európai Unióból származó élelmiszerek importját - közölte a Vecernje Novosti.

Az oroszok viszont azt gyanítják, hogy az EU több tagállama, főleg Lengyelország igyekszik megkerülni az embargót és eljuttatni az áruját az orosz piacra. Az a híresztelés is felmerült, hogy Görögországból és Macedóniából is szerbiai és bosznia-hercegovinai közvetítéssel jut gyümölcs Oroszországba. 

Már a sertéshús is botrányt okozott
Tavaly júniusban már kisebb botrányt okozott, hogy az Oroszországba küldött szállítmányokban szerb eredetűnek tüntettek fel uniós országokból származó sertéshúst. Az embargó miatt intenzívvé vált a már importált termékek tovább exportálása (reexport). A szerb miniszterelnök akkor határozottan kiállt az átcímkézéssel szemben. Azóta néhány kisebb csalásra fény derült, ezért a megelőzés érdekében a szerb hatóságok szigorítottak a vámvizsgálatokon.

Szerbiából nemcsak almát, hanem körtét, cseresznyét és szilvát is nagy mennyiségben szállítanak Oroszországba. Emellett leginkább friss és fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget, gyümölcslevet, sertés- és marhahúst, húsipari termékeket, sajtokat, jégkrémet, alkoholt, bort, napraforgómagot és kukoricát szállítanak. Az ország exportjának körülbelül a 10 százaléka irányul Oroszországba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?