Élelmiszeráfa: összeugrasztja a húsosokat a Varga-javaslat?

agrarszektor.hu
Összeugraszthatja a hazai húságazati szereplőket az a javaslat, amely szerint 5-százalékra csökkenne a sertés tőkehús 27 százalékos jelenlegi áfakulcsa 2016-tól, de a lépés más húsokra nem terjedne ki. Miközben sertéspiaci szereplők pozitívan fogadták Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését, a baromfiszektor máris hátrányos megkülönböztetéstől tart. A sertés- és a baromfihús egymást helyettesíthető terméknek számít, ezért egyes vélemények szerint uniós jogi problémákat is felvethet, ha a drasztikus áfamérséklés csak a sertéshúsra vonatkozna. Biztosra vehető, hogy több más agrárágazat is lobbiharcot indít az áfacsökkentés kiterjesztéséért.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A sertés tőkehús áfájának 27-ről 5 százalékra csökkentése szerepel az Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2016-os költségvetési tervei között - jelentette be az MTI szerint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ezzel a tárca legalább részben eleget tenne a sertésszektor régi vágyálmának, hogy az ágazati termékeknél az áfa drasztikusan csökkenjen. Igaz, a piaci szereplők valamennyi sertéscikknél 5 százalékos adót sürgettek, míg az NGM tervei most csak a tőkehúsra terjednének ki, vagyis például a sertéskészítményekre nem.

Biztosra vehető, hogy a Varga-javaslat komoly feszültséget gerjeszt a húspiaci termékpályák között, mivel több más ágazat is folyamatosan áfacsökkentésért lobbizott az elmúlt években. Elsősorban a baromfiszektor számára lenne hátrányos, ha az adómérséklés csak a sertés tőkehúsra vonatkozna, mivel a baromfi- és a sertéshúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak a fogyasztókért vívott küzdelemben. Ezért a baromfihúsok szempontjából versenyhátrányt jelenthetne, ha a sertéshúsok a komoly áfamérséklés miatt az üzletekben az eddiginél jóval olcsóbbak lennének (feltéve, hogy a kereskedők nem "nyelnék le" az adócsökkentést).

Egyes vélemények szerint az uniós áfaszabályozás tiltja, hogy egymás helyettesítőjének számító termékek áfakulcsa jelentősen eltérő legyen. Ezért - vélik szakértők - akár EU-s jogi problémákat is felvethet, ha az 5 százalékos kulcs csak a sertés tőkehúsra lépne életbe. A mostani bejelentés hírére más ágazatokban is beindulhat a lobbizás, hiszen az utóbbi időszakban szinte valamennyi olyan termékpálya - például a tej-, a zöldség-gyümölcs ágazat vagy a malomipar is - áfacsökkentésért szállt síkra, amely alapvető élelmiszereket állít elő.

Így örülnek a szakmai szervezetek
Örömmel fogadták a sertéságazati szervezetek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentését - közölte az MTI. Menczel Lászlóné a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács titkára azt hangsúlyozta, hogy az áfacsökkentések akkor érik el a kívánt célt, ha az eljutnak a fogyasztókig. A sertés tőkehús 5 százalékos áfája versenyképesebbé teheti az ágazat legális szereplőit a külföldi beszállítókkal és a feketegazdaságban tevékenykedőkkel szemben, így a 40-50 százalékos sertéságazati feketepiaci részarány csökkenhet. Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke szintén kedvezőnek tartotta az adócsökkentési elképzelést. Szerinte az 5 százalékos áfa eddig a félsertésig tisztította a piacot, a fölött viszont a 27 százalékos áfa jelentősen torzította azt. A szakember remélte, hogy a most bejelentett lépést továbbiak követik majd több más élelmiszeripari termékpályán is.

A kormány korábban azzal utasította el a kezdeményezéseket, hogy a költségvetés nem bírna el komoly élelmiszeráfa-mérséklést. Az NGM az agrárszektor.hu-nak még februárban is úgy nyilatkozott, hogy kizárt olyan élelmiszerpiaci áfacsökkentés, amely hatással lehet a költségvetési bevételekre. Ezért a kabinet mostanáig csak ahhoz járult hozzá, hogy - 2014 januárjától - az élő sertések és a hasított félsertések áfája csökkenjen 5 százalékra, az idéntől pedig a szarvasmarha-, a juh- és a kecskeágazat egyes "köztes termékeire" vezettek be 5 százalékos áfát. E lépések nem jártak költségvetési bevételkieséssel, mivel a fogyasztói árakat nem érintették.

Tény ugyanakkor, hogy a sertéspiacon ma már egyértelműen látható az 5 százalékos áfa kedvező hatása, mivel az élő sertéseknél és a félsertéseknél jelentősen tisztult a piac. Az ötszázalékos áfát ugyanis már nem éri meg elcsalni, ezért a feketézők e piaci szegmensből eltűntek. Erre utal, hogy az utóbbi időszakban nőtt a hazai sertésállomány is, amely mögött sokan nem tényleges létszámbővülést, hanem piaci kifehéredést sejtenek. A csalók azóta egyes vélemények szerint a sertéspiac "későbbi fázisaiba" vándoroltak át, így a most bejelentett áfacsökkentés további jelentős fehéredést hozhat a sertésszektorban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?