Így tolnak ki az oroszok a magyar húsos cégekkel

agrarszektor.hu
Felére esett vissza az orosz import értéke 2015 első nyolc hónapjában. Eddig 39 százalékkal zuhant a volt Szovjetunión kívüli országokból érkező termékek mennyisége, miközben az országban mélyülő válság csökkentette az orosz fogyasztók vásárlóerejét. Eközben Magyarországot és a magyar húsipari cégeket is több millió eurós veszteségek érték a tavaly augusztus óta hatályos korlátozás miatt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Idén megközelítőleg 39 százalékkal zuhant az Oroszországba érkező import mennyisége, miközben az ország vásárlóereje is jelentősen csökkent - írja a napi.hu a moszkvai szövetségi vámszolgálat adataira hivatkozva. A szervezet szerint 2015 első nyolc hónapjában az orosz árubehozatal 103,9 milliárd dollárt ért el, a tavalyi 170,3 milliárd dollárral szemben. A jelentős importvisszaesést elsősorban az idézte elő, hogy zuhant a kőolaj ára és a rubel is gyengült a dollárral szemben, így a termékek behozatala összességében drágult.

Már több mint egy éve tart az embargó
Az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedések miatt Oroszország tavaly augusztus 7-ével vezetett be teljes embargót a marhahús, a sertéshús, a gyümölcs- és zöldségtermékek, valamint a baromfi, a hal, a sajt, a tej- és a tejtermékek behozatalára az Európai Unióból, az Egyesült Államokból, Kanadából, Ausztráliából és Norvégiából. Augusztus 20-ával a listáról lekerültek a burgonya- és hagymavetőmagok, a hibrid csemegekukorica és a zöldborsó, a laktózmentes tejtermékek, bizonyos vitaminok és íz-adalékanyagok, továbbá protein koncentrátumok is. Idén augusztustól az oroszok meghosszabbították az embargót és további szigorításokat terveznek.

Eközben Magyarország már több mint 80 millió eurós veszteséget könyvelhetett el az orosz embargó miatt - jelentette ki Budai Gyula, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) miniszteri biztosa. Úgy véli, hogy különösen azok a húsipari cégek sínylették meg az embargót, amelyek piaci helyzetét a kormány az előző években stabilizálta. Így a Gyulahús Kft., a Pápai Hús Kft. és a Kométa is komoly veszteségeket könyvelhetett el. Budai Gyula szerint viszont a kormány alternatív piacokat keresett az érintett húsipari cégeknek és megszilárdította a belső piacokat, ez pedig mérsékelte az orosz embargó hatásait.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58