Ebben sikeresek lehetnénk - Most kell nagyon odafigyelni

agrarszektor.hu
Ma már nincs olyan rendezvény az agráriumban, ahol ne kapna kiemelt figyelmet az élelmiszeripar. Kétségtelen ugyanis, hogy a hazai mezőgazdaságban az élelmiszeripar számít a leggyengébb láncszemnek, ezért fontos, hogy időt és energiát szenteljünk az ágazat problémáinak - hangzott el a Portfolio és agrárszektor.hu közös konferenciáján, az Agrárium 2016 rendezvényén.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A baromfiszektor egy exportorientált ágazat, az elmúlt négy év alapján pedig azt látjuk, hogy a baromfihús kivitele jelentősen meghaladja az importot - mondta el Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnöke. Az ukrán és lengyel import az elmúlt időszakban viszont jelentősen nőtt, gyakorlatilag Európa legversenyképesebb baromfiágazatát hozták létre.

A baromfitermelők szempontjából az orosz piacok kiesése nem okozott jelentős veszteséget, az embargó bevezetésének időpontja viszont kedvezőtlen volt egyes részágazatoknak, például a kacsatenyésztőknek - hívta fel a figyelmet Csorbai Attila. A korlátozás és a madárinfluenza felbukkanása együtt ugyan okozott némi veszteséget az ágazatnak, de összességében nem tapasztaltak jelentős kiesést. Jelenleg Kína az egyetlen ország, amely még korlátozza a magyar baromfi behozatalát - tette hozzá. 

A madárinfluenza külföldön elsősorban az USA-ban és Franciaországban okozott problémát, ez utóbbi ország gyakorlatilag november óta nem tud külföldre szállítani. A sertéshús áfacsökkentés viszont diszkriminatív volt a baromfiágazattal szemben, és ezt korrigálni kell - véli Csorbai Attila. Egy hónap statisztikája alapján nem lehet megmondani, hogy a fogyasztók körében csökkent-e a baromfihús vásárlás mértéke. A fogyasztói árak viszont csak úgy tudnak csökkeni, ha a beszállítói árak csökkennek, ez pedig a felvásárlási árak mérséklődéséhez vezetett.

Németh Antal, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke szerint a sertéshús áfacsökkentés következményei logikusak. Mivel a vásárlók inkább árérzékenyek, a változtatásnak jelentős hatásai vannak, összesen 15-20 százalékos árcsökkenést eredményezett, és az intézkedés a külföldről érkező nyershúsokra is vonatkozik. Az áfacsökkentés és az orosz embargó miatt az import húsok alacsony áron érkeztek az országba, ez pedig tovább csökkentette a hazai árakat. Így a magyar sertéságazat egyelőre nem számíthat túl sok pozitív hatásra - fogalmazott a szakember.

Tapasztalataink szerint sokkal könnyebb baromfihúst exportálni, mint sertéshúst - fogalmazott Ducsai-Oláh Zsanett, a Magyar Nemzeti Kereskedőház vezérigazgatója. Az embargó ellenére pedig vannak olyan termékek, amelyeket továbbra is lehet exportálni Oroszországba. A keleti és déli nyitás keretében olyan országokba igyekszünk eljutni, amelyek piacain még most osztják fel, hogy milyen részarányt fognak kapni a kelet-közép-európai vállalatok. Magas minőség, kiszámíthatóság és tervezhetőség - ezekre van szükség ahhoz, hogy a jövőben megfelelően pozícionáljuk a magyar termékeket a világ piacain - véli a Kereskedőház vezetője.

Losó József, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke elmondta: óriási lehetőséget jelentenek a mostani támogatási ciklusban kiírt pályázatok. A korszerű élelmiszergazdaság alapfeltétele a feldolgozóipar stabilitása, a magyar feldolgozóiparnak pedig kötelessége, hogy ne csak a hazai piacokat lássa el minőségi termékekkel. Az Élelmiszer-feldolgozók Szövetsége úgy ítéli meg, hogy a mikro- és kisvállalkozások óriási tőkéhez juthatnak, de a közepes és a nagyvállalati szektor, amely az élelmiszerexport 80 százalékát, és az élelmiszer-előállítás 73 százalékát adja, igen csekély támogatásokat kaphat.

A szakember pozitív példaként hozzátette: vannak olyan termékek, amelyek exportjában piacvezetőnek számítunk. Így az USA után a fagyasztott csemegekukorica exportban Magyarország a második. Van lehetőség az országunk feldolgozóiparában, más termékekkel is hasonló piaci pozíciókat szerezhetnénk. Nem mindegy ugyanis, hogy alakítjuk, vagy követjük az árakat - vallja Losó József.

A jelenlegi kiírás alapján a pályázati felhívás nem teljesíti a stratégiai célokat, mivel pont azokat a cégeket nem támogatják, amelyek az élelmiszeriparban tevékenykednek és árualapot termelnek -mutatott rá Hamarics Imre, a Rekontir TM Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója. Azaz nem kapnak vissza nem térítendő támogatást azok a cégek, amelyek komoly árualapot állítanak elő. Érthető, hogy gyorsan akarják kiírni a pályázatokat, de ha több időt kapnának a pályázók előrébb jutnánk a fejlesztésekben -véli a szakember.

Keleti Marcell, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari igazgatója úgy véli, hogy a decemberben élelmiszeripari fejlesztésekre meghirdetett 151 milliárd forint nagy lehetőség, ráadásul erre az összegre a mezőgazdasági termelők méretkorláttól függetlenül pályázhatnak. A közepes- és nagyvállalatoknak is szüksége van viszont a támogatásokra, a GINOP-on belül ezért külön kiírást kapott az élelmiszeripar. Hozzátette: az ágazat nem vethető össze olyan iparágakkal, amelyeknek erősen más a jövedelmezősége.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?