Nem tudni, milyen kiváló magyar borokra gondolt Budai Gyula?

agrarszektor.hu
A Tokaji mellett más kiváló minőségű magyar boroknak is helye van a japán piacon - jelentette ki Budai Gyula miniszteri biztos. Európán kívül Japán a legnagyobb felvevő piaca a magyar élelmiszeripari termékeknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Japánban a legismertebb magyar bor a tokaji, amelyből jelentős mennyiséget vásárolnak a távol-keleti szigetországban, de mellette több más kiváló minőségű magyar bornak is helye van az itteni piacon - mondta az MTI-nek Budai Gyula, aki Tokióban tartózkodik a 41. FoodexJapan élelmiszeripari kiállításon. Japán a magyar élelmiszeripari termékek legnagyobb felvevő piaca Európán kívül.

Magyarország második alkalommal képviselteti magát önálló standdal a FoodexJapan-en. Ázsia legnagyobb élelmiszeripari kiállításán, keddtől-szombatig 79 országból mintegy 3 ezer kiállító mutatja be kínálatát, köztük 15 magyar cég. A magyar áruk zömét a nyers és feldolgozott húsféleségek teszik ki, kiemelt helyen a mangalica termékek, de jelentős a magyar akácméz kínálat is.

Ez lesz még a tokiói programban
- kedden borbemutatót tartanak
- magyar-japán sertéshúsipari üzletember találkozót rendeznek
- Fazekas Sándor miniszter kétoldalú agrárkapcsolatokról tárgyal
- Budai Gyula Tajvanra utazik, hogy a magyar agrárexport-lehetőségekről tárgyaljon

Japánba a magyar élelmiszer-kivitel 2014-ben 106 millió euró értékű volt, és ez 65 százalékos növekedést takart az előző évhez képest. Tavaly a magyar élelmiszerexport értéke 114 millió euró volt, és ez értékben 8 százalékos bővülést jelentett. A növekedést annak ellenére sikerült elérni, hogy 6 hónapig a magyar baromfihús-exportot Japán megtiltotta a madárinfluenzára hivatkozva. Példaként említette: a Pick Szeged Zrt. számára Németország után Japán a második legnagyobb felvevőpiac.

A szigetországba irányuló magyar élelmiszeripari kivitel zömét a hús és a húskészítmények adják, most 17 magyar sertés- és 14 marhahúsüzemnek van japán exportengedélye. A bárányhús kivitelére 2 magyar üzemnek van engedélye. Emellett legnagyobb európai szállítóként Magyarország nyúlhúst is exportál Japánba.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?