Pusztított a gyilkos kór, de ez most jó lehet nekünk

MTI
Jó piacot jelenthet Tajvan a magyar víziszárnyas-exportőröknek, mivel az ottani baromfiállomány jelentős része kipusztult a madárinfluenza-járvány miatt. Április-májusban újabb magyar cégek tajvani auditja kezdődhet meg. Ha a hazai tervek megvalósulnak, Franciaország és Hollandia után Magyarország lesz a harmadik legnagyobb élelmiszeripari beszállító Tajvanon az európai uniós országok közül.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Nagy az igény a víziszárnyashús iránt Tajvanon - állapította meg Budai Gyula miniszteri biztos, aki a távol-keleti országban tárgyalt. Tajvanon ugyanis súlyos madárinfluenza-járvány pusztított, emiatt a baromfiállomány jelentős része kipusztult.

Magyarország korábban már minden olyan dokumentumot a tajvani karantén hivatal rendelkezésére bocsátott, amelyek alapján magyar vágóhidak auditját el lehetne kezdeni. A megbeszélésen a magyar delegáció azt kívánta elérni, hogy az auditok legkésőbb április-májusban megtörténjenek. A már auditált magyar élelmiszeripari cégeken túl tavaly öt újabb, vágóhíddal rendelkező társaság jelentkezett, amelyek jelentős mennyiségű húslibát tudnának szállítani a tajvani piacra.

A madárinfluenza okozta károk miatt Tajvan a baromfit exportáló cégeknek a következő fél évben vámkedvezményt biztosít, ezzel a lehetőséggel a magyar cégek is szeretnének élni. Magyarország mentes a madárinfluenzától - emelte ki a miniszteri biztos. A hazai cégek közül több jelentős mennyiségben szállított az orosz piacra az orosz embargó 2014 augusztusi bejelentése előtt.

A miniszteri biztos szerint Tajvan Magyarország jelentős partnere, hiszen tavaly 165 millió dollár volt a magyar export, és ebből csaknem 22 millió dollárt ért el az élelmiszeripari termékek kivitele. Ha a magyar cégek a terveknek megfelelően tudják erősíteni pozícióikat, Franciaország és Hollandia után Magyarország lenne a harmadik legnagyobb élelmiszeripari beszállító az európai uniós országok közül a tajvani piacon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?