JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!
Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!
Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!
Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
A cannonau a grenache elnevezésű kékszőlő helyi neve, és ez a világ egyik leggyakoribb fajtája. Szardínián a spanyol eredetű szőlő alkalmazkodott a meredek lejtők, illetve a nagy magasság és a tenger közelsége által meghatározott éghajlathoz. A sötét színű szőlő polifenol tartalma - különösen a magasabb termőhelyeken - jelentős, és ez az a tényező, amely jó hatással lehet az egészségre -írja a blog.syngenta hu.
Manapság a cannonau foglalja el Szardínia szőlőterületeinek 30 százalékát, és többnyire olyan családok termesztik kisebb parcellákon, amelyek fő jövedelme a juhtartásból és az olajfákból származik. Mivel igen keveset adnak el borkészítésre, másutt nem is igen lehet kapni a csodaborból, bár újabban a brit importőrök is élénken érdeklődnek iránta. Ezért kisebb borászatok kezdenek foglalkozni a gondolattal, hogy minőségi cannonau-t szállítsanak külföldre.
A legidősebb szárd ma 113 éves, de az elmúlt két évtizedben 3 ezer fölé emelkedett a száznál idősebbek száma az 1,6 milliós szigeten. A magas életkor nem egyenletesen oszlik meg, hanem a keleti partvidék hegyvidéki településeire koncentrálódik. A cannonau-t ezért is hozzák összefüggésbe a magas életkorral, mivel nyilvánvalóan gyakrabban fogyasztják azok, akik termelésével foglalkoznak.