Új integráció: egy nagy magyar tejes cég és Csányi lenne a nyerő

A hazai tejfelvásárlási piacot vezető, termelői tulajdonban lévő Alföldi Tej (AT) Kft. és a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő Bonafarm Csoport lenne ma a legnagyobb nyertese annak a koncepciónak, amely a gazdálkodói alkupozíciók javítása érdekében újraszabályozná az agrárintegrátori piacot. Jelenlegi működési formájukban nem minősülhetne viszont országos integrátornak és nem kaphatna kormányzati kedvezményeket két multimilliárdos befektető, Bige László és a cseh Andrej Babis agrárintegrátori vállalata. A kormány a Bonafarmon és az Alföldi Tejen kívül még két élelmiszeripari vállalat(csoport)tal, a kőröstetétleni Kőröstej Kft.-vel, illetve az egy érdekeltségbe tartozó Magyar Cukor Zrt.-vel és Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel kötött olyan együttműködési megállapodást, amely jelenleg országos agrárintegrátori elismerést alapozhatna meg.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Országos jelentőségű agrárintegrátori szervezetként ma két, magyar tulajdonban lévő agrárgazdasági vállalat profitálhatna legjobban abból a koncepcióból, amely újraszabályozná a hazai agrárintegrátori piacot. Az egyik a tejtermelők tulajdonában lévő Alföldi Tej Kft., amely Székesfehérváron és Debrecenben működtet tejfeldolgozó üzemet. A másik pedig Csányi Sándor Bonafarm Csoportja, amely alapvetően a tej- és a húságazatban érdekelt.

A társadalmi egyeztetésen lévő átfogó újraszabályozási elképzeléseket a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dolgozta ki annak érdekében, hogy a gazdálkodók jobb alkupozícióba kerüljenek, az agrárintegrátor szervezetek pedig kiszámíthatóbb körülmények között működjenek. A koncepció - amelyet kormányjóváhagyás után ősszel vinnének a parlament elé - előírná, hogy országos integrátorként az a társaság tevékenykedhetne, amelyik együttműködési megállapodást köt a kormánnyal. Emellett az országos integrátorok számára kötelezővé tennék, hogy ne csak termeltessenek, felvásároljanak és értékesítsenek mezőgazdasági alapanyagokat, hanem részben fel is dolgozzák azokat, vagyis úgynevezett vertikális integrációs valósítsanak meg.

MTI-fotó: Mohai Balázs

Mindkét feltételnek megfelelne az Alföldi Tej, amely saját tejtermelő tagjaitól veszi át, majd dolgozza fel a nyerstejet. Az AT a tejfelvásárlásban fej-fej mellett tölt be piacvezető szerepet a szegedi Sole-Mizo Zrt.-vel, amely a Csányi-féle Bonafarm Csoporthoz tartozik. A Bonafarm - a Sole-Mizoval, a Pick Szeged Zrt.-vel, illetve az idénre felépült új mohácsi vágóhíddal - szintén vertikális integrációt valósít meg, és az AT-hez hasonlóan van együttműködési megállapodása is a kormánnyal.

Attól azonban, hogy egy cég nem teljesítené az új előírásokat, nem kellene abbahagynia integrációs tevékenységeit. Az új szabályozás ugyanis nem tenné kötelezővé a megfelelést a vállalkozások számára. Ha viszont valamely céget nem ismernének el országos integrátorként, nem vehetné igénybe az integrátoroknak szánt kormányzati kedvezményeket. Emiatt működésében és beruházásainál versenyhátrányba kerülhetne az elismert társaságokhoz képest.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, jelenlegi formájában nem minősülhetne országos integrátornak a hazai integrátori piac vezető cégének számító, szintén Csányi-tulajdonú nádudvari KITE Zrt. sem. Ugyanígy nem lehet országos integrátor a cseh Andrej Babis multimilliárdos befektető-politikus érdekeltségéhez tartozó bábolnai IKR Agrár Kft., illetve a leggazdagabb magyarok közé sorolt Bige László tulajdonában lévő pétfürdői Nitrogénművek Zrt. sem, miközben ma a hazai integrátori piac második, illetve harmadik legnagyobb vállalatának minősülnek. Míg azonban Csányi Sándor a KITE Bonafarm Csoportba szervezésével könnyebben eleget tehetne az új feltételeknek, a másik két társaságnak az állami kedvezményekhez élelmiszeripari tevékenységbe kellene kezdenie a kormányzati együttműködési megállapodás megkötése mellett.

A kormány egyébként az Alföldi Tej és a Bonafarm Csoport mellett a kőröstetétleni Kőröstej Kft.-vel, illetve a budapesti Magyar Cukor (MC) Zrt.-vel és a vásárosnaményi Agrana-Juice Magyarország Kft.-vel kötött stratégiai együttműködési megállapodást az elmúlt években. A Kőröstej a libanoni származású Riad Naboulsi érdekeltségébe tartozik, míg az MC és az Agrana-Juice az osztrák Agrana konszern tulajdonában áll. Így elvileg e vállalatok is megfelelhetnének az országos integrátoroknak támasztott követelményeknek, valójában azonban nem töltenek be "országos jellegű" szerepet. A Kőröstej és az Agrana-Juice ugyanis jórészt Kelet-Magyarországon működik, míg az MC az egyetlen megmaradt hazai cukorgyárat üzemelteti Kaposváron.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?