Mostantól az automatákon is fel kell tüntetni, mi okoz allergiát

agrarszektor.hu
Az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagokat is kötelező most már jelölni a nem előrecsomagolt termékeket - kávét, teát és egyéb italokat - árusító élelmiszer-automatákon. Az erre érzékeny fogyasztók már ettől a hónaptól megtalálják a gépeken a kiegészítő feliratokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A késztermékekben jelen lévő, allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolásával egészültek ki az élelmiszer-automatákon kötelezően feltüntetendő elemek április 1-jétől. A gépi kávék, teák és egyéb italok esetében a nyomógombok mellett eddig a termék nevét olvashattuk. Emellett - amennyiben édesítőszert is tartalmaztak - akkor az erre való utalást (például "Csokoládés cappuccino édesítőszerekkel" vagy "Citromos tea cukorral és édesítőszerrel"), valamint az azoszínezékek jelenlétét is fel kellett tüntetni.

Az új előírás teljesítése megoldható a termék neve mellett az allergének felsorolásával (például "tejet tartalmaz"). Esetleg egy kódrendszerrel, amelynek magyarázata jól olvashatóan szerepel az automatán elhelyezett külön táblázatban.

A kötelezően jelölendő információk a nem előrecsomagolt termékeket árusító élelmiszer-automatáknél tehát a következők:

1. az élelmiszer neve,
2. édesítőszerrel készített termékeknél az "Édesítőszerrel (édesítőszerekkel)", illetve a "Cukorral (cukrokkal) és édesítőszerrel (édesítőszerekkel)" kifejezés,
3. az azoszínezékek csoportjába tartozó színezékek [Narancssárga S (E 110), Kinolinsárga (E 104), Azorubin (E 122), Alluravörös AC (E 129), Tartrazin (E 102), Ponceau 4R vagy Kosnilvörös A (E 124)] jelenlétéről az alábbi felirat megjelenítésével: "…színezék(ek) megnevezése vagy E száma… a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat." felirat,
4. és legújabban az allergiát vagy intoleranciát okozó anyagok és termékek felsorolása (például "tejet tartalmaz").

A módosítás az előrecsomagolt termékeket (példáu csokoládék, szendvicsek) kínáló gépeket nem érinti. Ez esetben továbbra is az élelmiszerek csomagolásán találják meg a vásárlók a kötelezően feltüntetendő adatokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58