Ősszel szinte biztosan drágul a tej a boltokban

agrarszektor.hu
Áremelés várható a tejipari késztermékeknél ősszel, amelynek oka a felvásárlási árak növekedése. A termelők nehéz időszakon vannak túl, hiszen tavaly nyáron még 60-65 forintos kilónkénti felvásárlási árakkal kellett megbarátkozniuk. Mára a helyzet termelői szempontból sokat javult, szakemberek szerint a nyerstej ára 2017 végére átlépheti a lélektaninak számító 100 forintos küszöböt is. A késztermékek esetében viszont "hullámvasutazásra" kell számítani, és a helyzetet súlyosbítja, hogy még mindig nem tudjuk megvédeni piacunkat az olcsó külföldi UHT tejektől.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Emelkedik a nyerstej felvásárlási ára, de ez a késztermékek árnövekedését is magával hozza idén. A boltokban 3 százalék körüli emelésre számíthatunk, viszont legalább két alkalommal, amelyek összeadódva már érezhető mértékben terhelhetik meg a pénztárcánkat. A hazai piac meghatározó vállalatának számító Alföldi Tej Kft. például augusztusban és októberben szinte egészen biztosan emeléshez fog folyamodni - tudta meg az agrárszektor.hu az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon.

A felvásárlási árakban az elmúlt év azonos időszakához képest nagyjából 40 százalékos nyerstej-áremelkedést produkált a piac. Míg 2016 júliusában 65,90 forint/kilogramm volt az országos termelői átlagár, ez idén május elejére 92 forint környékére ugrott. Tavaly év végén valóban elindultak felfelé az árak, így az exporttal foglalkozók 2017-re jó kondíciókkal tudtak éves szerződéseket kötni - erősítette meg Besenyi Edit is, az Alföldi Tej alapanyag-gazdálkodási igazgatója.

De - hogy ne legyen minden fenékig tejfel - március-áprilisban ismét némi áresés volt tapasztalható, így május elején a spot piacon 27 centet adtak a nyerstejért, míg a fölözött tej ára 7-9 cent körül alakult. Jó hír viszont, hogy Európa-szerte nagyon keresik a zsírt, a vaj, a tejszín ára ezért jelentősen felment. Besenyi Edit szerint a nyári időszakban a nyerstejnél valószínűleg nem lesz jelentős árnövekedés. Ősszel viszont sokkal könnyebb késztermék-áremeléseket elérni, ami magával húzza a felvásárlási árakat is.

Év végére könnyen átléphetjük a lélektani 100 forintos árat, bár néhány termelő már ma is képes megugrani ezt a szintet. A magyarországi tejekre ugyan nem jellemző a magas beltartalmi érték, de aki produkálni tudja a kiváló minőséget, az most is komoly bevételekkel számolhat. Az Alföldi Tej például jól fizet a zsírra, és az árképzési rendszerükből adódóan vannak olyan prémiumok, amelyek jelentősen megemelhetik a nyerstej vételárát.

A késztermékeknél egyelőre az árak szinten tartása várható, augusztus-szeptemberben viszont elkezdődnek az áremelések. Ez általában évente három-négy lépcsőben történik meg, többnyire "csiki-csuki játék" formájában. Az előállítók bejelentenek egy 5 százalékos emelést, amiből a kereskedők végül elfogadnak 3 százalékot, és mindenki elégedett.

Problémát jelent ugyanakkor, hogy újra begyűrűzött hozzánk az olcsó szlovák UHT tej. Északi szomszédainknál komoly túlkínálat tapasztalható, de ők nem teszik tönkre a saját piacukat, a kényszerértékesítést inkább Magyarországon végzik el - emelt ki egy fontos tényezőt Besenyi Edit, akit máris megkerestek a hazai kereskedők, hogy az UHT tejnek csökkenteni kell az árát.

Az alapanyagár tehát növekszik, ám közben a késztermékárakat redukálni kellene, ami jelentős piaci feszültséget okoz. Ráadásul azt is jelenti, hogy a termelők egyelőre hiába várnak a felvásárlási árak emelésére. Ha meg tudnánk védeni a piacunkat, akkor az árak az év végig alighanem folyamatosan emelkednének - állítja az alapanyag-gazdálkodási igazgató.

MTI-fotó: Bodnár Boglárka

Az Alföldi Tej a közelmúltban kezdett kapacitásnövelésbe. 12 milliárd forintos beruházással fejlesztenek új feldolgozóüzemet Debrecenben, amelyhez a cég 4,8 milliárd forintos állami támogatást kapott. Az a cél, hogy ne kelljen alapanyagot értékesítenünk, vagyis ne legyünk kitéve a spot piacnak, és a hektikus ármozgásoknak - magyarázta Besenyi Edit. Az Alföldi Tej szeretné tehát az összes alapanyagát feldolgozni, mégpedig minél magasabb hozzáadott értékű termékek formájában, amelyeket exportálni is lehet, nemcsak belföldön értékesíteni.

Jelenleg 15-20 százalékot tesz ki az alapanyagként értékesített termékek aránya, és 80-85 százalékot a feldolgozottaké. A debreceni üzemfejlesztéssel a vállalat értékesítési árbevétele 10 milliárd forinttal évi 50 milliárdra nőhet. A termékek (fehérjekoncentrátum, csecsemőtápszer stb.) 30 százalékát keletre, Kínába értékesítik, a hazainál nagyobb jövedelmezőséggel. A beruházást 2018. december 31-ig kell lezárni, és akkor a jelenlegi 980 ezer kilogrammos napi nyerstej-felvásárlásuk 1,1 millióra nőhet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?