Megkezdte a szőlőfelvásárlást Tokajban a nagy állami cég

agrarszektor.hu
Megkezdte az idei szőlőfelvásárlást a tokaji borvidék legnagyobb átvevőjének számító, állami tulajdonban lévő Grand Tokaj Zrt. A vállalat a sárgamuskotályért kilónként 100, illetve 140 forintos árat fizet. Idén úgynevezett Zempléni kategóriában is vásárolnak fel szőlőt 80 forintos kilónkénti áron, míg a tokaji száraz és félédes borok alapanyagát adó szőlőket szintén 100 és 140 forintos kilogrammonkénti áron kívánják majd átvenni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Szeptember 16-tól a sárgamuskotály szőlő felvásárlásával megkezdte a szüretet a Tokaji borvidéken az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. 100, illetve 140 forintos kilogrammonkénti áron. Idén újdonság, hogy a borvidék legnagyobb felvásárlójának számító vállalat az eredetvédett Tokaji kategória mellett Zempléni kategóriában is vásárol fel szőlőt 80 forintos kilogrammonkénti áron. Ezekből készítik az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott borokat - közölte Goreczky Gergely, a Grand Tokaj Zrt. vezérigazgatója.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 
A tokaji száraz és félédes borok alapanyagát adó szőlőt szintén 100 és 140 forintos kilogrammonkénti áron tervezi felvásárolni a társaság, a próbaszüretek eredményei alapján erre várhatóan szeptember végén, október elején kerül sor.

Az árak kialakításánál a borászat figyelembe veszi a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ajánlását, a cél viszont továbbra is a magasabb cukorfokú termés felvásárlása. Ezért a késői szüretelésű szőlő beszállítására ösztönzik a termelőket, amelyért magasabb árat kapnak - mondta a vezérigazgató.

A Grand Tokaj Zrt. - amely korábban Tokaj Kereskedőház néven volt ismert - 2013-ban hirdette meg minőségi megújulási programját.

A borászat az alapanyagok felvásárlási feltételrendszerét differenciált árazással alakította ki.

A cég tájékoztatása szerint a muskotályszőlővel rendelkező korábbi partnerek kiértesítése már megtörtént, a szerződéskötések elindultak. A nagyszüretről, a furmint és a hárslevelű szüreteléséről, valamint a késői szüretelésű alapanyagok beszállításáról és a részletes felvásárlási árakról a Grand Tokaj Zrt. várhatóan a következő héten tájékoztatja azokat a termelőket, akiknek szőlőjére az ültetvényfelmérések alapján szerződést kötnek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?