Új integráció: a jövő évi választásokig mindent elnapoltak

Nem kerül a kormány, illetve a parlament elé idén ősszel az agrárintegrációs tevékenység újraszabályozására készült koncepció. A témában a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) dolgozott ki átfogó javaslatot, amely a jövő évi országgyűlési választások után kerülhet napirendre. A NAK eredeti szabályozási anyaga elsősorban azért váltott ki ágazati vitákat, mert az országos integrátoroknak megállapodás megkötését írta volna elő a kormánnyal. E kitételt azonban az agrárszektor.hu információi szerint mára törölték az átdolgozott koncepcióról.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Átmenetileg lekerült a napirendről a hazai agrárintegrátori tevékenység átfogó újraszabályozása - értesült az agrárszektor.hu. Tavasszal a Földművelésügyi Minisztérium is bejelentette, hogy dolgozik a termelői szerződéses rendszer átalakításán, de agrárintegrációs témában végül a NAK dolgozott ki részletes koncepciót, amelyet a köztestület társadalmi vitára is bocsátott.

VETNE, ARATNA VAGY PERMETEZNE? - Tervezzen előre részletes agrometeorológiai előrejelzesünkkel!
Nézze meg, milyen idő lesz a napokban:
 

Az eredeti elképzelések szerint a szabályozási javaslatokból készült jogszabálytervezetet az ősszel tárgyalta volna meg a kormány, illetve a parlament, de az agrárszektor.hu információ szerint ilyen előterjesztés idén nem kerül a kabinet elé. Az agrárintegrációs koncepció várhatóan a jövő évi parlament választások után tűzik újra terítékre.

A NAK-féle szabályozási javaslatcsomag lényege, hogy javítaná a mezőgazdasági termelők szerződéses pozíciót, miközben az integrátorok számára kiszámíthatóbb jogi környezetet teremtene. Ehhez önkéntességi alapon erősítené a termelők és az integrátorok közötti hosszú távú szerződéses kapcsolatokat, és ehhez különböző kedvezményeket rendelne. Ágazati vitákat váltott azonban ki, hogy az eredeti koncepció szerint megállapodást kellett volna kötnie a kormánnyal annak a vállalkozásnak, amely a jövőben országos integrátorként akart volna működni. Bár a kormánymegállapodás megkötése nem lett volna kötelező, elestek volna az integrátoroknak nyújtott állami kedvezményektől azok, akik ilyet nem írtak volna alá a kabinettel.

Értesüléseink szerint a NAK a társadalmi egyeztetés nyomán átdolgozta a szabályozási elképzeléseket. A változtatások részeként törölte a koncepcióból azt a passzust, amely az országos integrátoroknak kormánymegállapodás létesítését írta elő.

Mint ismert, az integrátorszervezetek a mezőgazdasági termelőknek különböző szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek közül az inputanyag-forgalmazás, a gép- és alkatrész-kereskedelem, a terményfelvásárlás és a szaktanácsadás a legjelentősebb. Ma a Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató tulajdonában lévő nádudvari KITE Zrt. vezeti a hazai agrárintegrátori piacot a cseh Andrej Babis érdekeltségébe tartozó bábolnai IKR Agrár Kft. előtt, de több élelmiszeripari cég - például a szintén Csányi-tulajdonú Bonafarm Csoport vagy a székesfehérvári Alföldi Tej Kft. - is integrátori szerepet tölt be.

A kamarai koncepció az élelmiszergazdasági hozzáadott érték növelése érdekében azt is előírná, hogy az integrátoroknak a jövőben élelmiszeripari tevékenységet is kellene végezniük. E kritériumok alapján pillanatnyilag sem a KITE, sem az IKR Agrár nem felelne meg az integrátori követelményeknek.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?