Bébitápszer botrány: a magyar tejiparnak nem segít

agrarszektor.hu
Nem tud szert tenni piaci előnyre a hazai tejipar a francia Lactalis csoport szalmonellás babatej-botránya miatt. A hazai cégek zöme ugyanis nem gyárt ilyen jellegű termékeket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A hazai tejipari vállalatok nagy része nem gyárt bébitápszer alapanyagokat - nyilatkozta az agrárszektor.hu-nak Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Így a cégek nem tudják kihasználni azokat a piaci lehetőségeket, amelyek amiatt keletkezhetnek, hogy a francia Lactalis csoport a közelmúltban jelentős mennyiségű bababtejport hívott vissza, mivel egyes termékeikben szalmonella baktériumokat mutattak ki.

Mint ismert, a Lactalis azokat a termékeket vonta ki a piacról, amelyek craoni gyárából származtak. Első lépésként a visszahívás csak a 2017. február 15-e után gyártott craoni tápszerek bizonyos tételeire vonatkozott, majd a Lactalis ezt az intézkedést gyártási időponttól és tételszámtól függetlenül minden craoni termékre kiterjesztette.

Ma a szekszárdi Tolnatej Zrt. gyárt bébitápszer-alapanyagokat, jövőre pedig várhatóan a székesfehérvári Alföldi Tej (AT) Kft. debreceni üzemében is beindul a bébitápszer-előállítás - közölte Mélykuti Tibor, aki az AT ügyvezető igazgatója is. Más hazai cégek tudomása szerint nem készítenek ilyen termékeket.

A Lactalis egyébként egy tejfeldolgozót működtet Magyarországon. A cégcsoport 2015-ben vásárolta meg a tiszafüredi Kuntej Zrt.-t.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 15. 12:02