Félidei mérleg: több mint 7 milliós "húsvéti bírság"

agrarszektor.hu
Meghaladta a 7,3 millió forintot az a bírság, amelyet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei róttak ki eddig a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseken. A hatóság elsősorban a húsvéthoz kapcsolódó termékeket, illetve az ilyenkor kiemelt forgalmat bonyolító élelmiszer-vállalkozásokat vizsgálta. Egyértelműen látszik, hogy az ellenőrzés alá vont termékeknél több minőségi, valamint összetételbeli probléma adódott, mint egy évvel ezelőtt.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A korábbi évekhez hasonlóan idén március 1-jén is elindult a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, amely minden évben a húsvét hétfőt megelőző időszakban zajlik. Az átfogó vizsgálatot az Földművelésügyi Minisztérium rendelte el, és a Nébih, illetve a megyei kormányhivatalok szakemberei folytatják le. A vizsgálat a pácolt, füstölt, nyers vagy főtt húskészítményektől - különösen a sonkától - kezdődően, a tojáson át az édesipari termékekig, az alkoholos italokig, valamint a szezonális zöldség- és gyümölcsfélékig terjed - írja közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Az ellenőrzés-sorozat első időszakában, azaz március 1-je és 18-a között felkeresett 1958 létesítménynél összesen 5 alkalommal volt szükség az élelmiszervállalkozások tevékenységének korlátozására. Bár ez a szám csökkenést mutat a tavalyi év hasonló időszakához képest, a feltárt szabálytalanságoknál - és a velük összefüggésben alkalmazott bírságoknál - romlott a helyzet. A szakemberek 74 esetben róttak ki bírságot, amelynek összege meghaladja a 7,3 millió forintot.

A 2017-es tavaszi szezonális vizsgálat "félidős" adataival összehasonlítva idén kevesebb higiéniai hiányosságot tapasztalt a hatóság. Az ellenőrzés alá vont termékeknél azonban több minőségi, valamint összetételbeli probléma adódott, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor a nyomon követhetőség javult, mivel 2,2 százalékról 1,3 százalékra mérséklődött a hiányosságok aránya.

Idén első alkalommal a kereskedelemben kapható tojásfestékeket is ellenőrizték. Az országszerte megmintázott 44 tojásfesték csomagból 126 különböző terméket vizsgált meg a Nébih laboratóriuma. Csupán egy esetben fordult elő, hogy egy piros festék a jelölésen feltüntetett azorubin (E122) helyett neokokcint (E124) tartalmazott. A jelölés szerint csak természetes színezékeket tartalmazó tojásfestékekben a vizsgálatok nem mutattak ki mesterséges színezéket. Egyes gyártók pedig külön jelölték, hogy a festékek nem tartalmaznak úgynevezett azoszínezékeket, amit a mérések is megerősítettek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?