Sem zöldséget, sem gyümölcsöt nem eszik a magyar

agrarszektor.hu
Az Eurostat múlt héten közzétett adatsora alapján a magyarok igen kevés gyümölcsöt és annál is kevesebb zöldséget esznek. A kérdés, hogy akkor min élünk? Bár a hús a zöldségekhez mérten is drága, érdekes módon ebből legalább annyit elfogyasztunk, mint Nyugat-Európa.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Magyarországon a népesség 40 százaléka eszik naponta gyümölcsöt. Ennél kevesebben csak Litvániában, Bulgáriában és Lettországban vannak a gyümölcsevők. A lista élén három mediterrán ország áll: Olaszország, Portugália és Spanyolország. Az uniós átlag 64 százalék. Szomorú, hogy a gyümölcstermelésre alkalmas klímájú Magyarország mennyire le van maradva a napi szintű fogyasztásban Lengyelország mögött (58 százalék).

Zöldségfogyasztás terén még rosszabb a helyzet: Magyarország a lista legvégén kullog. Azt, hogy  csak minden harmadik ember enne napi szinten zöldséget, mégis nehéz elhinni, kivéve, ha a krumplit nem sorolták ebbe a kategóriába. 

Jó kérdés, hogy akkor mit eszünk? Az egy főre eső éves húsfogyasztás terén Magyarország jól áll, amit az alábbi térképen szemléltetünk. Nagyjából annyi húst eszünk egy évben, mint amennyi Európa nyugati felére jellemző. Különbség csak az összetételben van: mi kifejezetten nagy baromfifogyasztónak számítunk, míg például a franciák marhából, bárányból és halból is többet esznek nálunk. Megnéztük a cereáliák fogyasztását is, de ebből is hasonlóan állunk, mint az osztrákok vagy a németek, nincs kiugró eltérés a fogyasztásunkban. Éves szinten 110-115 kg körüli mennyiségben eszünk gabonaféléket. Ehhez képest a lengyelek 150, a románok 180 kilogrammot is elfogyasztanak egy évben. Ők azonban zöldséget és gyümölcsöt is gyakrabban tesznek a tálba. Lehet, hogy nekünk még mindig a rántott húsos kenyér a favoritunk?

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?