Wales már a Brexit utáni időkre spájzol

agrarszektor.hu
Mivel senki sem tudja, mennyire lesz "hard" a Brexit, a walesi kormány igyekszik felkészülni, hogy legalább rövid távon enyhítse a várhatóan szűkülő élelmiszer-kínálat okozta nehézségeket. Közben óva intette a lakosságot: ne rohanja meg az élelmiszerüzleteket - áll a blog.syngenta.hu-n.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A walesi kormány már elkezdte raktározni az élelmiszereket. A legrosszabb Brexit-forgatókönyv szerint az élelmiszerárak emelkedése és a kínálat csökkenése várható, valamint az, hogy a szállítók nem hoznak romlandó termékeket az Egyesült Királyságba. Wales mindenesetre készül, ugyanakkor a sajtó figyelmeztet, talán búcsút kell inteni olyan termékeknek, mint bizonyos típusú sajtok, zöldségek, halak.

Az Egyesült Királyságban kapható sajtok, vajak, joghurt stb. 98 százalékát ugyanis az EU-ból importálják

 - állapította meg a London School of Economics (LSE). A WalesOnline rosszmájúan hozzá teszi, hogy a reggeli azért meglesz, hiszen a brit tehenek és tyúkok jól teljesítenek, így tej- és tojáshiány nem várható. Az ír vaj és cheddar sajt beszerzése azonban nehezebbé válik, nem is beszélve a francia brie és az olasz parmezán sajtokról. Ugyancsak sokkal kevesebb paradicsomra és egyéb friss zöldségre számíthatnak a vevők, akik már most arról beszélnek, mennyire fog hiányozni a Spanyolországból és Hollandiából érkező olcsó primőráru az év első hónapjaiban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Bár Nagy-Britanniát tenger veszi körül, a hetvenes évek óta az ország halimportra is szorul. A tőkehal-kínálat mintegy 80-90 százaléka importból származik. Az importált tőkehal mintegy 70 százalékát a Skandináviától északra elterülő Barents-tengeren fogják, márpedig ebből készül a nemzeti eledel, a fish and chips. Igaz, a hozzávaló krumpli helyben is megterem. A walesi birkatenyésztők pedig a jövőjükért aggódnak, hiszen termelésük csupán 5 százalékát fogyasztják helyben, a fő piacuk pedig az Európai Unió.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?