Megkongatták a vészharangot: egekben a sertéshús ára, és ez még csak a kezdet

agrarszektor.hu
Mintegy 10-16 százalékkal drágult a sertéshús a boltokban az év elejétől szeptemberig, a húskészítmények ára pedig 6-8 százalékkal emelkedett. Az afrikai sertéspestis okozta (ASP) áremelkedés itt biztosan nem áll meg, mert ha így lenne, akkor sorban dőlnének be a magyarországi húsfeldolgozók. Piaci információk szerint már most több mint 23 milliárd forint vesztesége keletkezett a nagyobb hazai húsipari cégeknek idén, ezt a számot azonban a Magyar Hússzövetség elnöke nem erősítette meg, de hozzátette már most komoly veszteségeket okoz a rendkívüli állapot a magyar vágóhidaknak és húsüzemeknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 24.hu úgy értesült piaci körökből, hogy a fogyasztói árak emelkedése ellenére már több mint 23 milliárd forint veszteséget hoztak össze a nagyobb húsipari cégek idén, az első kilenc hónapban. A brutális számot nem erősítette meg kérdésükre Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke, de azt igen, hogy a rendkívüli állapot jelentős veszteségeket okoz a vágóhidaknak és a húsüzemeknek egyaránt. Idén február elején volt a legalacsonyabb az élősertés felvásárlási ára, azóta 44 százalékkal drágult az alapanyag, és ha ez nem lenne elégé, az önköltség másik fontos eleme, a bér ugyancsak kétszámjegyű mértékkel nőtt.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A költségnövekedésnek azonban eddig csak a töredéke érkezett meg a fogyasztókhoz, akkor is, ha például a comb kilója a januári 1190 forintról 1410 forintra, azaz 18,5 százalékkal emelkedett a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A csak vágással foglalkozó cégek a felvásárlási árak emelkedésének megindulása után csak 5-6 hónappal később tudtak árat emelni, a húskészítményeket előállító vállalkozásoknak azoban még nehezebben megy az alapanyag drágulásának továbbhárítása. Jellemző, hogy a gépsonka kilója kilenc hónap alatt csak 5 százalékkal tudott drágulni, 2260 forintról 2380 forintra.

Kína a világ legnagyobb sertéstermelője és fogyasztója, az afrikai sertéspestis miatt azonban az állomány jelentős részét le kellett vágni, ez pedig az egekbe küldi az árakat. Habár Kína így importból fedezi a kiesést, Magyarország a jelenlegi állás szerint ennek inkább elszenvedője, mint haszonélvezője, mióta nálunk is megjelent a betegség.

A vágóhidak tapasztalata szerint az utóbbi hetekben stagnált az élő sertés ára, az Agrárgazdasági Kutató Intézet adataiból pedig az olvasható ki, hogy az ipari átadási árak kicsit emelkedtek, vagyis a kereskedők hajlandók kicsit többet fizetni a beszállítóknak. A kereskedők utolsó vérig nyomják vissza az áremelési törekvéseket, de most úgy tűnik, hogy saját árrésükből engedtek valamennyit, hogy drasztikusan ne kelljen átírni a boltokban az árcédulákat. Igyekeznek elhúzni a hatást, de ezzel együtt elkerülhetetlen, hogy az élőállat beszerzési árának emelkedése végül megjelenjen a fogyasztói árakban - véli Éder Tamás, de konkrét becslésbe nem bocsátkozott arról, hogy mikor és összességében mennyi lesz a drágulás. 

Ha azonban abból indulunk ki, hogy idén eddig 44 százalékkal drágult a legfontosabb költségtényező, az alapanyag, akkor benne van a pakliban, hogy még 20-30 százalékkal emelkedik ezután a húsok, illetve húskészítmények ára - tette hozzá az elnök. Az már most biztos, hogy az előrejelzések szerint egy-két évre még biztos be kell rendezkedni a magasabb húsárakra, sőt az is lehet, hogy nem áll meg itt a trend. A piacot meghatározó Kínában összességében 25-30 százalékos termeléscsökkenéssel kalkulálnak, és azzal, hogy az ázsiai ország importigénye hosszabb ideig szívja majd a piacot, magasan tartva ezáltal az árakat - foglalta össze a kilátásokat Éder.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?