Többmilliós bírság és negyven figyelmeztetés: nagy sertéshús-ellenőrzést tartott a Nébih

Többmilliós bírság és negyven figyelmeztetés: nagy sertéshús-ellenőrzést tartott a Nébih

agrarszektor.hu
Országszerte 651 üzletben tartottak "zászlóellenőrzést" a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szervezésében a járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyelői. A júniusi akció középpontjában a csomagolatlan friss sertéshúsok származására vonatkozó kötelező tájékoztatás, valamint ezen termékek nyomonkövethetőségének ellenőrzése állt. A szakemberek 40 esetben figyelmeztetést, továbbá, nyomonkövetési problémák miatt, 13 alkalommal, összesen több mint 4 millió forint értékben, bírságot szabtak ki.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2020. január 15-e óta kötelező feltüntetni a friss sertéshúsok származására vonatkozó információkat a végső fogyasztóknak értékesítő üzletekben - írja a Nébih. Az új szabályozás lényege, hogy a vásárlók még a vásárlást megelőzően egyértelmű információt kapjanak a húsok származási helyéről. A nem előrecsomagolt friss vagy hűtött sertéshúsok mellett az eladóhelyen szerepeltetni kell - meghatározott és minimum formai követelmények szerint - a származási ország nevét. A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzleteknél a kiírás mellett a származási ország zászlóját is fel kell tüntetni. Amennyiben a vágóállat tartási helye és levágása szerinti ország eltér, mindkettőt szerepeltetni kell. 

A Nébih koordinálásával országszerte 651-ben üzletben ellenőrizték júniusban az élelmiszerlánc-felügyelők, hogy az új előírásokat sikerült-e beépíteniük mindennapjaikba a kereskedelmi egységeknek. A szakemberek a fogyasztói tájékoztatók mellett a friss húsok nyomonkövethetőségét is vizsgálták. Az akció hiper/szupermarketeket, élelmiszerüzleteket és húsboltokat egyaránt érintett. A származási ország szöveges feltüntetése - ami mindenhol kötelező - szinte minden egységben megfelelő volt. Mindössze az üzletek 8%-ában, jellemzően a húsboltokban, tapasztalták ennek hiányát az ellenőrök. A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzletek 80%-ánál helyesen alkalmazták a származási országra utaló zászlókat is. Sőt, a szakemberek több, 200 m²-nél kisebb élelmiszerüzletben és néhány húsboltban is azt tapasztalták, hogy használták a zászlós megjelenítést, ezzel is segítve a vásárlók tájékoztatását.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Az ellenőrzések alkalmával tapasztalt hiányosságokat a legtöbb helyen azonnal pótolták. Ahol erre nem volt lehetőség, ott az ellenőrök határidő megadása mellett kötelezték az üzemeltetőt a pótlásra. A származás feltüntetése mellett a szakemberek az egységek friss húsokra vonatkozó nyomonkövetési rendszerét is vizsgálták. Ennek során is csupán néhány esetben tapasztaltak problémát.

Az akció során a részleges és kisebb hiányosságok miatt 40 esetben figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat a szakemberek. A nyomonkövetési problémákkal összefüggésben 13 alkalommal szabtak ki bírságot, összesen több mint 4 millió forint értékben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Július 15-e óta - a vásárlók és az ágazati szereplők pozitív visszajelzései alapján - a pultból kínált baromfi-, juh- és kecskehús esetében is fel kell tüntetni a származási országot. A későbbiekben a hatóság ezen termékköröknél is vizsgálja majd, hogy sikerült-e megfelelően beépíteni az új előírást a gyakorlatba. A mostani akció sikeres eredményei alapján a Nébih reméli, hogy hasonlóan jól vagy még jobban "vizsgáznak" majd e téren is a kereskedők.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?