Csúcson az élelmiszerárak: megállíthatatlan a drágulás

Csúcson az élelmiszerárak: megállíthatatlan a drágulás

agrarszektor.hu
A harmadik egymást követő hónapja emelkednek a nemzetközi élelmiszerárak a növekvő kereslet és a gyengélkedő amerikai dollár hatására. A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi kereskedelem legjelentősebb élelmiszer-alapanyagainak árváltozását követi, 2%-kal emelkedett augusztus során, amivel az elmúlt fél év legmagasabb szintjét érte el. A cukor, növényi olajok és szemes termények nemzetközi jegyzése erősödött július óta, míg a globális gabonatermés továbbra is jó úton halad az új csúcs felé.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Élen a szemes terményekkel, a gabonafélék árindexe 1,9%-kal nőtt júliushoz képest, 7%-kal meghaladva a tavaly ilyenkori értékét - írja közleményében az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).  A kínai kereslettől hajtva a cirok ára 8,6%-ot ugrott, így 33,4%-kal volt magasabban 2019 augusztusához képest. A kukorica 2,2%-kal drágult az iowa-i károk hatása körüli aggodalmak közepette. A nemzetközi rizs árak szintén emelkedtek a szezonális kínálati szűkösség és az afrikai kereslet növekedése okán. A cukorár-index 6,7%-kal zárt magasabban az előző hónaphoz képest, reagálva a kedvezőtlen időjárás okozta mérsékelt európai és thai termelési kilátások hírére, illetve Kína stabil importkeresletére.

A növényi olajok árindexe 5,9%-kal emelkedett főként a pálmaolaj, illetve a szója, a napraforgó és a repce erősebb jegyzése miatt. A trend tükrözi a termelés várható csökkenését a vezető pálmaolaj-termelő országokban, dacára az erős globális importkeresletnek.

Július óta lényegében nem változott a FAO tejtermékár indexe: a tej és teljes tejpor olcsóbb lett a csendes-óceáni térség exportkészleteinek szezonális megugrása mellett, míg a vaj drágult az augusztusi hőség miatti termelésvisszaesés okozta európai exportpiaci szűkülés miatt. A húsfélék árindexe szintén tartotta értékét, amivel így is 8,9%-kal múlja alul a tavaly augusztusi szintet, mivel a marha-, szárnyas- és birkahús iránti importkereslet csökkenését ellensúlyozta a sertéshús erős kereslete a kínai piacokon.

Gabonatermelési kilátások

A FAO 25 millió tonnával csökkentette a 2020-as globális gabonatermésre vonatkozó becslését a júliusi előrejelzéshez képest, főként az Amerikai Egyesült Államok potenciálisan alacsonyabb kukoricatermése miatt. Ennek ellenére az érték 58 millió tonnával haladná meg a 2019-es mennyiséget, és ezzel rekordot döntene. Kiemelkedő kukoricatermés várható Argentínában és Brazíliában, és a globális cirokkibocsátás is 6%-kal nőhet az előző évhez képest. Szintén rekord várható a rizs esetében, amennyiben a termelés eléri a szakértők által becsült 509 millió tonnát. A FAO előrejelzése alapján a gabonafelhasználás is bővül 2%-kal 2 764 millió tonnára. A világ gabonakészletei 1,7%-kal is nőhetnek, meghaladva a 895 millió tonnát a 2021-es szezon végére. A rizs és szemestermények kereskedelmének bővülésével a globális gabonakereskedelem is várhatóan 441 millió tonnára - vagyis éves szinten 1,6%-kal - növekszik 2020-2021-ben

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?