2024. szeptember 21. szombat Máté, Mirella
Utolsó hajrá: a parlament előtt a pálinkafőzés adómentességéről szóló törvényjavaslat

Utolsó hajrá: a parlament előtt a pálinkafőzés adómentességéről szóló törvényjavaslat

agrarszektor.hu
Néhány napja nyújtották be az adótörvények módosításáról szóló csomagban a jövedéki adóról szóló 2016. évi LXVIII. törvény változtatásával kapcsolatos előterjesztést a parlamentnek. Ennek értelmében több változás is történik a párlatoknál, amelyek közül a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) összegyűjtötte a legfontosabbakat.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A parlamenthez benyújtott, az adótörvények módosításáról szóló csomag lepárlásra vonatkozó rendelkezései alapján jelentős változások várhatóak e területen, írta meg a NAK. Az Európai Unió ezzel kapcsolatos szabályozásának módosításáról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A törvényjavaslat pálinkafőzésre vonatkozó legfontosabb rendelkezései az alábbiak:

  • A tudományos és oktatási célra használt nem üveg desztillálóberendezés birtoklását a szabályozó hatályba lépését követően a megszerzést követő 10 napon belül be kell jelenteni az állami adó-és vámhatósághoz.
  • A zárjegyigénylőnek az átvett és külföldre kiszállított zárjegyeket az átvételtől számított 6 hónapon belül fel kell helyeznie a zárjegyköteles jövedéki termékre, vagy vissza kell hoznia belföldre.
  • Új elemként bekerül, hogy az állami adó- és vámhatóság az adóbevallási és adatszolgáltatási kötelezettség nem teljesítése, hibás teljesítése vagy valótlan tartalommal történő teljesítése esetén - a jogkövetkezményekre történő figyelmeztetés mellett - 15 napos határidő tűzésével hívja fel a figyelmet a hiányosságok pótlására.
  • A jövedéki adó mértéke bérfőzött párlat esetén adott bérfőzető részére évente legfeljebb 50 liter mennyiségig hektoliterenként nulla forint, e felett 333.385 forint.
  • A magánfőző tárgyévben legfeljebb 86 liter párlatot állíthat elő, mely mennyiség adómentes, viszont a szabály életbe lépését követően az önkormányzati adóhatóságnál regisztrált magánfőzőnek bejelentést kell tennie az előállítást megelőzően az állami adó- és vámhatósághoz, ami alapján az származási igazolást állít ki, és küld meg a magánfőzőnek. Az igazolás kiadásáról az állami adó- és vámhatóság az önkormányzati adóhatóságot is értesíti.

2021. január 1-től kerülnek bevezetésre. Az intézkedésekről részletes információk a parlament honlapján találhatóak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?