Kongatják a vészharangot: sokat bukhatnak a brit húsfeldolgozók a Brexit után

Kongatják a vészharangot: sokat bukhatnak a brit húsfeldolgozók a Brexit után

Több millió fontos veszteséget jelenthet a brit gazdaságnak az, ha a brit kormány nem tesz semmit azért, hogy a Brexit türelmi idejének lejárta után a kikötői ügyintézés során a friss hús szállítmányok előnyt élvezzenek, figyelmeztetett a Brit Húsfeldolgozók Szövetsége (British Meat Processors Association - BMPA). December 31-e után ugyanis a friss hústermékekkel megrakott teherautóknak a szállítmány romlandóságára való tekintet nélkül ugyanúgy sorba kell majd állnia a kikötőkben, mint az egyéb termékeket szállító járműveknek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A BMPA vezérigazgatója, Nick Allen arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy ha a kivitelre szánt hússzállítmányok nem részesülnek előnyben a kikötőkben, az nagyban alááshatja az iparág megbecsültségét, és csökkentheti annak versenyelőnyét, írta meg a Farmers Guardian. A szövetség vezetője szerint az európai vásárlóikat nem érdekli az, hogy mennyire jó, vagy rossz a brit vámrendszer, csak azt akarják tudni, hogy az üzleti partnereik képesek-e időben teljesíteni a vállalásaikat.

A szállítás során minden egyes késlekedéssel töltött óra problémákat okoz az ellátási láncban, ami tovább csökkenti a szállítmány értékét

- mondta Nick Allen.

A szakember hozzátette, hogy ha a várható szállítási határidők túlmutatnak egy bizonyos ponton, akkor le kell fagyasztani a termékeket, ami tovább csökkenti azok értékét. Ezek innentől fogva már egy egészen más termékeknek minősülnek, nem azok, amiket nem vevőik várnak tőlük, és amiket egyébként a világ bármely pontjáról megvásárolhatnának.

Attól tartva, hogy az ügyfeleik elkezdik máshonnan beszerezni a friss hústermékeket, a BMPA felszólította a brit kormányt, hogy léptessen életbe egy lépcsőzetes rendszert az exportálandó élelmiszerek rangsorolására. A szövetség emellett arra próbálja meg rávenni a kormányt, hogy a romlandó élelmiszerek, mint a friss hús és a kolbászfélék, kapjanak magasabb besorolást.

Nagy-Britannia húskereskedelme 2019-ben megközelítőleg 8,7 milliárd fontot tett ki.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?