Teljesen megváltoztak a húspultok Magyarországon: ez az oka az átalakulásnak

Teljesen megváltoztak a húspultok Magyarországon: ez az oka az átalakulásnak

agrarszektor.hu
Január közepe óta a pultból kínált friss sertéshús, június 15-től pedig a baromfi-, juh- és kecskehús esetében is kötelező feltüntetni a származásra vonatkozó információkat. A 200 m²-t meghaladó alapterületű üzletekben a származási ország zászlóját szintén szerepeltetni kell a kiírás mellett. Az előírás célja, hogy segítse a vásárlók eligazodását a kínálatban.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idei év egyik fontos, a tudatos választást segítő újítása volt a friss húsok származásának feltüntetését érintő előírások bevezetése - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szabályozás lényege, hogy a vásárlók még a vásárlást megelőzően egyértelmű információt kapjanak a friss húsok származási helyéről. Mostanra minden pultból kínált baromfi-, juh-, kecske- és sertéshús esetében kötelező kiírni a származási országot, a nagyobb üzletekben pedig a származási országnak megfelelő zászlók megjelenítésével is segíteni kell a vásárlók tájékoztatását.

A koronavírus járvány hatására vásárlási szokásaink jelentős változáson mentek keresztül. A Nébih tavaszi karanténkutatásából tudjuk, amellett, hogy hosszabb időre és előre tervezve végezték bevásárlásaikat a családok, felértékelődtek a rövidebb értékesítési utak. E szempontból is jelentős segítség a húsok származásának feltüntetésére vonatkozó előírás bevezetése, melynek révén könnyen és gyorsan tájékozódhatnak a fogyasztók a húsok eredetéről. Érdemes tehát figyelni és keresni a jó minőségű magyar hústermékeket, előnyben részesítve a honi gazdák és termelők áruit vásárlásaink során. 

Címlapkép forrása: MTI/Máthé Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?