Ha borról van szó, ők az ország legjobbjai: kiosztották a rangos szakmai díjakat

Ha borról van szó, ők az ország legjobbjai: kiosztották a rangos szakmai díjakat

MTI
Idén is öt kategóriában ismerte el a magyarországi borkultúra és gasztronómia kiemelkedő szereplőinek teljesítményét a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Masosz idén hetedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről, amelyet évente lehet elnyerni a szervezet tagságának szavazatai alapján. A jelöltekről a végső döntést az elnökségi tagok hozzák meg egyhangúlag és annak figyelembe vételével is, hogy a maga területén kiválóan teljesítő vállalkozások, szakemberek tevékenysége mennyire járul hozzá a Masosz alapszabályában megfogalmazott általános célkitűzések megvalósulásához - közölte az MTI-vel hétfőn a Magyar Sommelier Szövetség. Mint a közlemény emlékeztet, a Par Excellence díjban azok a magyarországi szakemberek részesülhetnek, akik folyamatosan és magas színvonalon végzett munkásságukkal eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra minőségének növeléséhez, különös tekintettel az italfogyasztás színvonalának javítására, valamint a vonatkozó elméleti és gyakorlati ismeretek széleskörű népszerűsítésére. A Par Excellence díj egy plakett, amelyet a nyertesek ünnepélyes keretek között a 2021. évi Magyar Sommelier Bajnokság döntőjének megnyitóján vesznek át.

Termelő kategóriában ebben az évben a badacsonyi Villa Sandahl kapta az elismerést. A 10 hektárnyi saját termőterületén szinte csak a rajnai rizlinget termesztő borászatot 2004-ben egy svéd testvérpár alapította, akik évente 10-15 ezer palacknyi bort készítenek. Egy évjáratból 4-5 különböző tétel kerül a hazai és külföldi piacra - áll a méltatásban.

Kereskedő kategóriában a budapesti Borvár kapta a díjat. A közlemény szerint ez a családi vállalkozás 2011 óta forgalmaz minőségi magyar borokat. Napjainkra már 70 borászat tételei alkotják a portfóliót, közöttük egyre hangsúlyosabban vannak jelen a kis és közepes családi vállalkozások. Négy éve választékuk kisüzemi sör- és pálinkafőzdék termékeivel is bővült.

Vendéglátó kategóriában a budapesti St. Andrea Restaurant részesült az elismerésben. Az étterem bekerült a Michelin Guide 2017-es kiadásába és rendre magasan jegyzi teljesítményét a magyar Dining Guide kiadvány is. Ez utóbbi 2018-ban az étterem konyhafőnöküknek ítélte az Év séfje címet - emlékeztet a közlemény.

Szakíró kategóriában Győrffy Zoltán lett a díjazott. A vajdasági születésű szakember 2008-ban indította el a Pécsi Borozó magazint, amelynek nyomtatott változata a közelmúltig 50 kiadást élt meg, online felületen továbbra is megjelenik. Egyik alapítója a Dél-Dunántúli Borturisztikai Klaszternek és főszervezője a Portugieser du Monde, valamint a Pannon Borrégió TOP 25 borversenyeknek. 2016-tól a Magyar Borszakírók Körének társelnöke - tartalmazza a közlemény.

Oktató kategóriában Hegedűs Péter Flórián nyerte el a díjat. A Miskolci Egyetem Marketing és Turizmus Intézetének mestertanára, aki korábban öt éven át a Budapesti Gazdasági Egyetemen témavezetőként tanította a szállodai vendéglátás menedzsmentet. Több évtizedes személyes tapasztalatai is vannak, amelyeket többek között igazgatóként szerzett a Budavári Fortuna étteremben - áll a Masosz közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?