Megállíthatatlanul nő a liszt ára Magyarországon: meddig tarthat még a drágulás?

Megállíthatatlanul nő a liszt ára Magyarországon: meddig tarthat még a drágulás?

agrarszektor.hu
Közel öt éve folyamatosan nő a liszt fogyasztói átlagára Magyarországon, míg 2015-ben 135 forint volt egy kilogramm finomliszt ára, addig 2019-ben már 158 forintot kellett fizetni érte. Öröm az ürömben, hogy habár a drágulás megállíthatatlannak tűnik, a 2011-es 172 forintos ár egyelőre még távolinak tűnik, ugyanakkor a napokban jelentették be a malmok, hogy januárban újabb lisztáremelés jön, ami a fogyasztói árakban is rendesen meg fog látszani.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

2015 óta folyamatosan nő a liszt fogyasztói átlagára Magyarországon, 2019-ig 135 forintról 158 forintra kúszott egy kilogramm finomliszt ára. 1996 óta a legmagasabb fogyasztói átlagár 2011-ben volt, akkor 172 forintot kellett fizetni egy kilogramm lisztért, ezt követően azonban egészen 2015-ig csökkentek az árak. A lenti ábrán jól látszik, hogy az 1999-es 51 forintos árhoz képest mára megháromszorozódott egy kilogramm liszt átlagára, a tendencia pedig úgy tűnik folytatódik idén is, és ki tudja mikor lesz vége a drágulásnak. 

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a drágulás nem áll meg 2021-ben sem, hiszen emelniük kell a liszt árát a malmoknak januárban is, különben nem biztosítható a működésük. Az áremelésre azért van szükség, mert már 66 ezer forintnál is magasabb egy tonna jó minőségű búza ára, a jelenlegi lisztárak viszont csak 56 ezer forintos búzaárat fedeznek. Mivel hónapok óta ennél drágább a kenyérgabona, a malmok 7-10 százalékos áremelésre kényszerülnek, ha pedig tovább drágul a búza, április környékén újabb lisztáremelés következhet. A most tervezett mértékű emelés a malomipar átadási áraiban nem több kilogrammonként 6-7 forintnál, ugyanakkor a fogyasztói árakban ez ennél nagyobb teher lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET

A jelenlegi piaci helyzet hátterében alapvetően a hazai és az európai búzatermés áll: a súlyos aszály, majd a tavasz végi, nyár eleji esős periódus sem a termés mennyiségének, sem a minőségének nem tett jót: a mintegy ötmillió tonnányi magyarországi búzatermésből az étkezési minőség általában szokásos 65-70 százalékos aránya 2020-ban 30 százalék körül volt. Ez a durván 1,5 millió tonna étkezési minőségű gabona is elegendő lenne ahhoz, hogy meglegyen a lisztalapanyag, hiszen a hazai malmoknak 1,2-1,3 millió tonnára van szükségük az őrlésre. Az európai hiány azonban felfokozta az exportkeresletet.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?