Óriási fejlesztések várhatók az élelmiszeriparban: komoly támogatások jönnek

Óriási fejlesztések várhatók az élelmiszeriparban: komoly támogatások jönnek

MTI
Komoly fejlesztés előtt áll a magyar élelmiszeripar, köztük a bioszektor is - közölte az Agrárminisztérium (AM) az MTI-vel. A tárca közleménye szerint az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a Biopont Kft. ügyvezetőjével történt megbeszélést követően kijelentette: a biogazdálkodás és a bioélelmiszerek előállítása jelentősen hozzájárul a magyar agrárium növekedéséhez és fejlődéséhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Erdős Norbert emlékeztetett, hogy belföldön tavaly 303 ezer hektárra emelkedett a biogazdálkodásba bevont területek nagysága, így az elmúlt 5 évben megduplázódott a bioterületek mérete - írja az MTI közleményében. A legfrissebb nemzetközi adatok szerint ezzel Magyarország a tizedik legdinamikusabban fejlődő állam a világon. Az államtitkár hangsúlyozta, a magyar kormány célja a biogazdálkodás további fejlesztése, és annak segítése, hogy az ágazat mind területben, mind élelmiszer előállításban további jelentős előrelépést érjen el. 

A 2021 és 2027 közötti időszakban óriási lehetőség előtt állnak az élelmiszeripari, köztük a bioélelmiszert gyártó hazai vállalkozások, hiszen a több mint 4500 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás segítségével a korábbiakhoz képest jóval nagyobb fejlesztési keretre pályázhatnak majd az ágazat szereplői. Erdős Norbert felhívta a figyelmet arra is, hogy az Európai Unió is nagy hangsúlyt fektet az ágazat fejlesztésére, a Termőföldtől az asztalig stratégia része, hogy 2030-ra az Unió mezőgazdasági területeinek legalább 25 százalékán biogazdálkodás induljon el. A következő 7 évben pedig a közvetlen területalapú támogatások 20 százalékát a biogazdálkodók támogatására szeretnének fordítani.

Egervári Márk, a Biopont ügyvezetője elmondta, hogy a kiváló minőség biztosítása érdekében üzemük a világon a legismertebb és elfogadottabb élelmiszerbiztonsági és minőségbiztosítási szabványok tanúsítványaival, valamint gluténmentes tanúsítással is rendelkezik. Az immár 24 éve Magyarországon működő bioélelmiszer-gyártó vállalat termékeit a belföldi piac mellett a világ több mint 20 országába exportálja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?