Ilyen tojást még nem láttál: ez még a hagyományosat is letaszíthatja a trónjáról?

Ilyen tojást még nem láttál: ez még a hagyományosat is letaszíthatja a trónjáról?

agrarszektor.hu
Vajon tényleg sikerült kitalálni a tojás ideális színét? Vagy csupán a húsvéti tojásfestők fantáziája kapott szárnyra, netán áprilisi tréfa az egész? Szerencsére egy valódi kutatás-fejlesztési projekt nem mindennapi eredményéről számolhatunk be. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusa és a Bábolna Tetra Kft. ugyanis egy olyan különleges, új tojóhibridet nemesített, amely csodálatos krémszínű tojást termel. A kuriózum a hazai piacon is elérhető, így a tojás akár már Húsvétkor a szemfüles magyar vásárló asztalára kerülhet az ünnepi sonka mellé - derült ki a MATE közleményéből.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A keresztény világ a legnagyobb ünnepére készül, ilyenkor a lelki feltöltődés mellett a test táplálására is nagy gondot fordítanak, főképpen, hogy a 40 napos böjti időszak is lezárul. Kultúránk és hagyományaink szerint a magyar emberek húsvéti asztaláról két dolog biztosan nem hiányozhat, a sonka és a tojás. De vajon az ár mellett mire figyelnek még a hazai vásárlók?

Dr. Sütő Zoltán, a MATE Kaposvári Campus egyetemi tanára elmondta, hogy a tojással kapcsolatban az első dolog, amit a fogyasztó a vásárláskor érzékel, a tojáshéj színe, annak ellenére, hogy a héj színe nem befolyásolja a tojás biológiai értékét. A világ tyúktojás-termelését ilyen szempontból két részre lehet bontani, nagyjából a fele mészfehér színű, míg a másik felét a barna különböző árnyalatai adják.

A fehér tojásokat a Leghorn-típusú, könnyű testű tojóhibridek tojják, míg a barna mészhéjú tojásokat termelő hibrideket Rhode típusú hibrideknek szokás nevezni. Ki lehet jelenti, hogy Európa a barna színű tojást kedveli, és a fehér színű tojásra úgy csodálkozik rá, mintha az valami "műtojás" lenne

- magyarázta Dr. Sütő Zoltán.

Úgy tűnik azonban, hogy Európában is változnak a trendek, és ehhez alkalmazkodva a kereskedők is egyre inkább keresik a jellegzetesen krémszínű, angolosan "tint" vagy "tinted", más szóval "creme" vagy "beige" színű és elnevezésű tojásokat. Ez a szemnek nagyon tetszetős tojáshéjszín a délkelet-ázsiai dzsungelekben őshonos vadtyúk fajokra jellemző, ami a Leghorn- és a Rhode-fajta, illetve az ezekre visszavezethető tenyészvonalak keresztezésével állítható elő.

Reagálva ezekre a piaci igényekre, a Bábolna Tetra Kft. négy évvel ezelőtt közös kutatás-fejlesztési programot indított a MATE Kaposvári Campusával, a projekt eredményeként pedig elkészült a hazai nemesítésű TETRA Tint tojóhibrid. Dr. Sütő Zoltán beszélt arról is, hogy a nemesítő vállalat szakemberei és a kaposvári kutatók mindent beleadtak a siker érdekében. Kaposváron nagyszámú kísérleti változatot próbáltak ki, egyidejűleg több tartási módban.

A tojások minőségének műszeres mérése, a CT-vel végzett testösszetétel-vizsgálatok, a tojók viselkedésének infrakamerás megfigyelése és a tollazatállapot minősítésének köszönhetően a legalkalmasabb tenyészvonalakat sikerült kiválasztani az új hibrid előállításához

- hangsúlyozza Dr. Sütő Zoltán.

Az új tojóhibrid nemesítése nem csupán a piac elvárásainak felel meg, hanem reagál a 21. század egyik legnagyobb kihívására, a klímaváltozásra is. Az új hibrid ugyanis fehér tollszínű, finom csontozatú, kisebb testű, jobb takarmányértékesítő, és legfőképpen a magas környezeti hőmérséklettel szemben toleránsabb.

A Bábolna TETRA Kft. a világ mintegy 60 országába exportálja a magyar baromfinemesítés kiváló minőségű termékeit. Tény, hogy a partnerei közül különös figyelmet szentel a kínai piacnak, ahol a tint típusú hibridek aránya ma már megközelíti a 70%-ot. A világ tehát úgy tűnik, hogy ebbe az irányba halad, és a nagy múltú bábolnai baromfitenyésztés az új TETRA Tint kinemesítésével állja a nemzetközi versenyt, aminek sikeréhez a Kaposvári Campus kutatói és különleges adottságai is hozzájárultak.

(A cikkben szereplő képeket Búza Ildikó készítette.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?