Itt a bejelentés: hamarosan magyar komlóval készülhet a Soproni prémium söre

Itt a bejelentés: hamarosan magyar komlóval készülhet a Soproni prémium söre

agrarszektor.hu
A komlótermesztésnek nagy hagyománya volt Magyarországon, ám az elmúlt évtizedekben a hazai termesztés szinte teljesen eltűnt. Ezt a hagyományt kívánta újjáéleszteni a HEINEKEN Hungária és az Ökumenikus Segélyszervezet három éve indult közös programja, mely a kezdetektől fogva az Agrárminisztérium támogató együttműködésével zajlik. A kezdeményezés célja: növelni a jó minőségű, magyar alapanyagok mennyiségét a sörgyártásban, s emellett hozzájárulni a hátrányos helyzetű régióban élő, a termesztésbe és feldolgozásba résztvevő családok megélhetéséhez. 2021 nyarának végén immár második alkalommal zajlott a szüret Kastélyosdombón, melyre idén még a tavalyinál is nagyobb szabású és színesebb családi-zenei programmal várták az érdeklődőket.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Augusztus 28-án, szombaton Komlószüret Kastélyosdombón címmel rendezett jótékonysági zenei és családi programot az Ökumenikus Segélyszervezet. A szervezet térségi központjának is helyet adó Erdődy-kastélyparkban a világszínvonalú zenei program mellett termelői piac, sport- és gyermekprogramok, valamint ismert stand up előadók műsora várta a közönséget. A családi programot az idei évben is egy szűk körű szakmai tanácskozás előzte meg a komlótermesztés jelenéről és jövőjéről, többek között az ünnepi megnyitó felszólalói és Josef Reiter, az osztrák komlószövetkezet korábbi elnöke, Lados Péter, a HEINEKEN Hungária Zrt. Sopron Sörgyár sörfőzőmestere és Katona Csaba történész részvételével.

A rendezvény ünnepélyes megnyitóján Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója, elmondta, hogy a karitatív szervezet kezdeti kastélyosdombói jelenléte mára a környező települések közül többet is magába foglaló térségfejlesztésben teljesedik ki. Köszönetet mondott a HEINEKEN Hungáriának és az Agrárminisztériumnak, hiszen az ő támogatásuknak köszönhetően a két évvel ezelőtti 1 hektár helyett ma már 13 hektáron található komlóültetvény, mely munkát, esélyt ad a helyi lakosoknak. Az elnök-igazgató kiemelte, hogy mint minden tevékenységük esetében, úgy itt is a minőségi munkavégzés és a fenntarthatóság kiemelt szempontok. A komlószüret ünnepélyes keretében Kastélyosdombó örökös tiszteletbeli polgárává fogadott Geert Swaanenburg, a HEINEKEN Hungária Zrt. vezérigazgatója kifejtette a 70-es években szinte teljesen megszűnt magyarországi komlótermesztés újjáélesztése volt a cél Kastélyosdombón három éve. Az akkori tervek mára valósággá váltak, hiszen immár a második komlószüreten vehet részt a Somogy megyei településen. Vállalatának fontos elve, hogy lehetőség szerint mindig minél több helyi alapanyagot használjon föl a sörkészítés során, ezért is külön öröm, hogy most már magyar komlót is fognak tudni használni a gyártás során.

A vezérigazgató a kastélyosdombói szüret alkalmával ünnepi bejelentést tett, miszerint a Soproni 1895 nevű prémium lager sörükhöz már a kastélyosdombói komlót fogják használni. Dr. Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: példaértékű az Ökumenikus Segélyszervezet, a HEINEKEN Hungária és az Agrárminisztérium együttműködése, mert munkát és lehetőséget ad, ami a kulcs a vidék felemelkedéséhez. Mint mondotta, a mezőgazdaságban a 'gondos gazda' fogalma kiemelt jelentőségű, és azt tapasztalja, hogy az Ökumenikus Segélyszervezetre igaz ez a meghatározás. A Segélyszervezet közösségteremtő jelenlétének köszönhetően egy fontos térségi mezőgazdasági szegmens indult újra, ami üzleti szempontból is fenntartható, munkát, lehetőséget és ezáltal jövőt adó vidékfejlesztési tevékenység, ezért modellértékű a szektorban.

A rövid beszédeket követően a gyakorlatban is bemutatták a közönségnek a kastélyosdombói komlótermesztés folyamatát a szüreteléstől kezdve, a szárításon át a pelletálásig. Elhangzott: A 2018 őszén egy hektáron ültetett, Perle, Saazer és Chinook komlót 2020-ban lehetett először szüretelni a területen. Idén augusztus második felében kezdődött el a komlószüret, ahol a fiatal ültetvény növényein a Perle esetében 30, a Saazer fajtán 40 százalékkal több termés látszik, mint az előző évben, míg a Chinook növényeken a tavalyihoz hasonló mennyiséget várnak. Az Ökumenikus Segélyszervezet ültetvényein szüretelőgéppel kezdték meg a munkálatokat, s a jövőben fontos szerephez jutnak várhatóan a szárító- illetve pelletáló berendezések is, amelyekkel összesen akár 25 hektár komlót is fel tudnak majd dolgozni a csak az elmúlt időszakban 13 hektár komlóültetvénnyel bővült régióban. A megnyitó után az esemény látogatói változatos zenei és családi programokon kapcsolódhattak ki.

(Fotó: Fekete Dániel / MÖS)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?