Lehullt a lepel a magyar tejtermékekről: ezeket biztosan sokan nem tudták eddig

Lehullt a lepel a magyar tejtermékekről: ezeket biztosan sokan nem tudták eddig

agrarszektor.hu
A tejre és a tejből készült termékekre, mint egészséges tápanyagforrásokra hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum (AMC) és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács együttműködésével megvalósuló kampány novemberben. Céljuk a minőségi tej és tejtermékek belföldi fogyasztásának ösztönzése, illetve a tudatos választás és vásárlás népszerűsítése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Magyarországon évente folyamatosan emelkedik a tej és tejtermékek átlagfogyasztása, jelenleg éves szinten csaknem 60 liter tejet, és több mint 20 kg tejterméket fogyasztunk fejenként, ami azonban - főként tejtermékek tekintetében - elmarad az uniós átlagtól - írja közleményében az AMC. A kampány éppen ezért a tej és tejtermékek fogyasztásának fontosságával, illetve pozitív élettani hatásaival ismerteti meg a lakosságot.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Tarpataki Tamás, az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára kiemelte, hogy a tejágazat az egyik legalapvetőbb ágazata a mezőgazdaságnak és az élelmiszeriparnak. A tejágazat a pandémia alatt és jelenleg is helyt tudott állni, ami a tejtermelőknek és a szakmaközi szervezeteknek köszönhető. Az ágazat stabil működéséhez a szaktárca támogatása mellett elengedhetetlenek a terméktanács és az Agrármarketing Centrum ösztönző kampányai. Hozzátette, hogy a tej- és tejtermékek kiemelkedően fontosak a fejlődő szervezet számára, hiszen számos jótékony élettani hatásuk van.

Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte, "A tej? Az tej. - Minden ízében szeretjük" tejfogyasztást ösztönző, edukatív kampány célja a tinédzserek, fiatalok és fiatal felnőttek informálása is. A kampány során bannerekkel, PR cikkekkel, social média tartalmakkal és influencer együttműködésekkel lesznek jelen az online térben. Emellett egy online játékot is fejlesztenek, amelyet rádiókampány fog támogatni, valamint a kampány egyes elemeivel közterületeken is találkozhatunk, sőt "Tejszív" kifestőt is készítenek óvodásoknak és iskolásoknak. A tejfogyasztás fontossága kapcsán kiemelte, a tej fehérjéi teljes értékűek, könnyen emészthetők és jól hasznosulnak. A jó minőségű fehérjék pedig megfelelő mozgásmennyiség mellett védik az izomrendszert, növelik az állóképességet és javítják az immunrendszer állapotát is.

Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, nyolc éve dolgoznak azért, hogy az általuk működtetett Közösségi Marketing Alap segítségével elősegítsék és ösztönözzék a fogyasztók több, gyakoribb és tudatosabb tej- és tejtermék fogyasztását, valamint a tejtermékek sokféleségének bemutatásával és megszerettetésével segítséget nyújtsanak az egészségtudatos táplálkozás kialakításában. Az elmúlt év megpróbáltatásai kihívások elé állították a tejágazat valamennyi szereplőit, mind a tejtermeléssel, mind pedig a tejfeldolgozással foglalkozó gazdaságok működése nagy mértékben nehezedett. A mostani, általános költségnövekedéssel terhelt gazdasági környezetben minden segítség duplán számít a szektor számára, és minden egyes lépés egyben befektetés a jövőbe. Az ágazat valamennyi szereplőjét felelőségteljes együttműködésre ösztönzik, ami elengedhetetlen feltétele pozitív jövőképüknek.

 
A tej? Az tej.
A tejtermelésben és a tejfeldolgozásban alkalmazott folyamatos modernizálások, a környezetbarát technológiák és a fenntartható megoldások mind-mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a gazdaságok képesek legyenek alkalmazkodni az éghajlatváltozás kihívásaihoz. Ha olyan tejet, tejterméket választunk, amely magyarországi gazdaságból származik, akkor egyfelől biztosak lehetünk abban, hogy kiváló a minősége, másfelől teszünk a felesleges károsanyag-kibocsátás ellen is. Ez persze nemcsak a tejtermékekre, hanem mindegyik táplálékra igaz. A tudatos vásárlás lényegében a környezetvédelemhez kapcsolható felelősségvállalás.
Az eltarthatóság a technológiától függ - az UHT tej is egészséges
Az ultramagas hőmérsékleten történő hőkezelésnek és a speciális csomagolásnak köszönheti az UTH tej a tartósságát. A megfelelő hőkezelés nemcsak az UHT tejnél, hanem minden esetben elengedhetetlen a tej fogyasztása előtt.
Laktózérzékenység és tejfogyasztás
Ma már a laktózérzékeny embereknek sem kell száműzniük életükből a tejet! Számukra a tej és a tejtermékek laktózmentes változatai jelentenek megoldást, melyeket széles választékban lehet beszerezni.
Tej a tejen túl
Olyan finomságok is a sokféleséget garantálják, mint az ízesített tejek vagy a tejdesszertek, melyeket hivatalosan a tejkészítmények közé sorolunk. A savanyított tejtermékeket az egészségre gyakorolt jótékony hatásuk miatt fontos kiemelnünk: az élőflórás joghurt vagy a kefir a bélrendszer egészségét védő, jó hatású baktériumokat is tartalmazhat. Emiatt fogyasztásuk hasznos az emésztőrendszer egészsége szempontjából. A különféle sajtok, a tejszín, a tejföl nehezen nélkülözhető alapanyagai a leveseknek, főételeknek, a mártásoknak és süteményeknek is.
Rögös túró
A rögös túró kiváló fehérjeforrás, ráadásul koncentráltan tartalmazza a tej fehérjéit és ásványi anyagait. A benne található zsírok nemcsak energiaforrásként szolgálnak, hanem fontos szerepet töltenek be a szervezetünk anyagcseréjében is. Mindemellett számos diétába, többek között máj-, cukor-, szív- és érrendszeri- és daganatos betegek, valamint sportolók étrendjébe és fogyókúrába is remekül beépíthető. A rögös túró zsírtartalmával fordítottan arányos a kalciumtartama. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a sovány változat közel másfélszer több kalciumot tartalmaz, mint a zsíros. Továbbá megtalálhatók benne olyan értékes tápanyagok is, mint a foszfor, kálium, magnézium és A-vitamin. Vitamin- és ásványi anyag tartalmának köszönhetően a rögös túró hatékonyan hozzájárul a csontok és a fogak egészségének, valamint bőrünk épségének a megőrzéséhez, az agy, az ideg- és az immunrendszer megfelelő működéséhez.
A vaj
Fogyasztása esetében minőségre és mennyiségre kell fektetni a hangsúlyt. A vaj általában nagy energiatartalommal rendelkezik, ami a nagy zsírtartalmának köszönhető, ám a zsírra is szüksége van a szervezetünknek, hiszen "tartalék tápanyagnak" számít. Sőt nélkülözhetetlen szerepe van a zsíroldékony (A-, D-, E-, K-) vitaminok hasznosulásában, a nemi hormonok képződésében, a megfelelő ütemű növekedésben és fejlődésben. A mértékletesség aranyszabályát érdemes követni a vaj fogyasztása esetén is, ennek megfelelően a kiegyensúlyozott és változatos étrendből egészséges személynek nem kell kizárnia.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?