Egyre több magyar választja ezt a paprikát: ezért olyan népszerű

Egyre több magyar választja ezt a paprikát: ezért olyan népszerű

MTI
Biztonságosabbá teszi a magas beltartalmi értékekkel rendelkező szentesi paprika értékesítését, hogy elnyerte a hungarikum címet - közölte Ledó Ferenc, a Délalföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKertTÉSZ) alapító elnöke.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szakember szerint a hungarikum cím lehetőséget ad a 150 éves termesztési hagyományokkal rendelkező szentesi paprika ismertségének növelésére. Az első bolgárkertész családok 1875-ben telepedtek le Szegváron, leszármazottaik még ma is a településen élnek. Technológiájukat átvették a helyi kertészek is, és sok generáción keresztül adták át tudásukat, a paprikatermesztés pedig több száz családnak biztosított megélhetést a térségben - mondta Ledó Ferenc.

Először az 1957-ben megalakult szakszövetkezet, 1960-tól pedig az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet fogta össze a kertészeket, 1974-ben pedig létrejött korai zöldségtermesztési rendszer. A paprikatermesztésnek a termálvizes-fűtés adott lendületet. 1964-ben fúrták az első termálkutat Szentes térségében mezőgazdasági célra, Európa legnagyobb termálvízzel fűtött telepét pedig 1979-ben adták át - ismertette a szakember.

A szentesi paprika 2014 februárjában kapta meg a földrajzi árujelző elismerést. A hungarikum cím pedig óriási kihívást jelent majd a következő időszakra a legkisebbtől a legnagyobb termelőig, újabb innovációkra kényszerít a tagságot és a szövetkezetet is - hangsúlyozta Ledó Ferenc. A szentesi paprika 2021. december 7-én nyert felvételt a hungarikumok közé, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A 2002-ben létrejött DélKertTÉSZ az alapítás után két-három évvel döntött úgy, hogy nem a szabadpiac, hanem az áruházláncok irányába felé fordulnak. Termékeik egységesen teljesítik a magas minőséget, felelnek meg a szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek és nyomon követhetőségnek - tudatta Nagypéter Sándor a szövetkezet elnöke.

A tagság által termelt paprika mennyisége 6 ezerről 13 ezer tonnára nőtt, az ebből származó árbevétel pedig eléri a 6,5 milliárd forintot. Az immár hungarikumnak számító szentesi paprikát - ide tartozik a fehér töltenivaló (TV), a hegyes erős, a kápia és paradicsomalakú paprika - a vevők hazai és külföldi áruházláncokban Közép-Kelet-Európában és Németországban is megvásárolhatják. Az export nagysága már eléri a 2 milliárd forintot - közölte NagyPéter Sándor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 14. 05:58